Op 6 december dezer ontvingen wij van de provincie Overijssel een e-mail met de volgende tekst:
"Hierbij kan ik u mededelen dat Gedeputeerde Staten op dinsdag 4 december besloten hebben het bezwaarschrift van ............... gegrond te verklaren".
Wij zijn blij dat we op de valreep, ons project EmodzAmpera is inmiddels afgerond en afgelopen, dit succes nog met jullie kunnen delen.
Een domper op de feest vreugde is wel dat alleen één ieder die op tijd bezwaar heeft gemaakt alsnog de subsidie ontvangt. Nieuwe aanvragen worden namelijk afgewezen nu de regeling, na het indienen van ons bezwaar direct is gewijzigd. Dit laatste bleek tijdens de hoorzitting. Dit is naar onze mening ook de belangrijkste reden waarom het bezwaarschrift gegrond is verklaart.
Immers indien men het bezwaar zo aannemelijk vind dat men terstond de regels veranderd, geeft men hiermee zelf aan dat de regeling in onderhavig geval van toepassing is.
Dank allen voor het trouwe bezoek aan deze blog. We hebben e.e.a. met veel plezier met jullie gedeeld en zijn trots op het totale aantal bezoekers de afgelopen maanden.
dinsdag 11 december 2012
zondag 4 november 2012
44. Hoorzitting bij de provincie Overijssel
Zoekende naar nog enkele aanvullende argumenten om niet in herhaling te hoeven vallen tijdens de zitting, vond ik volgend artikel van Auke en Maarten. Auke kennende, heeft hij er geen probleem mee als we hieruit putten morgenmiddag. Wordt vervolgt.
Hoe schoon is een PHEV als de Opel Ampera of Toyota Prius Plug-In eigenlijk?
This entry was posted on October 11, 2012 by Steinbuch, in Automotive & Mobility,Uncategorized and tagged Ampera, automotive, electrical vehicles, energy, Hybrid vehicles,mobiliteit, plug-in electric, prius, toyota, vervoer. Bookmark the permalink. 5 Comments
Een PHEV (plug-in electric vehicle) kan op zowel elektriciteit als brandstof rijden. Bekende voorbeelden zijn de Opel Ampera en de onlangs geïntroduceerde Toyota Prius Plug-In. Wij laten zien dat een plug-in met een elektrisch bereik van 50km circa 70% van de tijd elektrisch kan rijden.
De verkoopcijfers van elektrische auto’s in NL laten een heel gunstig beeld zien voor de PHEVs: de huidig leverbare zijn de Opel Ampera en de Toyota Prius Plug-in. De forse groei in de verkoopcijfers komt voor een deel (mogelijk) door de fiscale maatregelen die nu nog gelden tot 1 januari 2014, nl 0% bijtelling als de auto minder dan 50 gr CO2/km uitstoot. Op de Ecomobiel beurs gisteren, bij de Fleetclub 100 Lunchsessie, hebben we flink gediscussieerd over deze materie, en wel in het bijzonder over de praktijkcijfers dat gebruikers van de Opel Ampera (als vb, die is al langer op de markt), niet altijd het potentieel elektrisch vol benutten. Zo werd genoemd dat de rijders gemiddelde gebruikscijfers laten zien die variëren van 1:12 tot 1:50. Als je als gebruiker de auto 1:12 benut, is het duidelijk dat je in de praktijk dus niet voldoet aan 50 gr CO2/km. Gelukkig zijn er natuurlijk ook gebruikers die vrijwel geheel elektrisch rijden, als je altijd laad na max 70 km kun je ook 1:∞ rijden: dus nooit tanken! Maar goed, dan had je ook een Leaf kunnen kopen.
Om te kunnen inschatten hoeveel een PHEV gemiddeld elektrisch kan rijden is het eerst van belang om in te schatten hoe lang de ritten zijn in Nederland. Gelukkig interviewt het CBS jaarlijks meer dan 50.000 mensen over hoe ze zich verplaatsen. Als we die cijfers verwerken ontvouwt zich het volgende beeld:
In deze figuur staat horizontaal de afgelegde rit afstand, en verticaal het aantal ritten van de onderzochte groep. We kunnen zien dat korte ritten van pakweg 2 km meestal met de fiets worden afgelegd. Langere ritten gebeuren meestal met de auto waarbij de piek net boven de 5 km per rit ligt.
Van daaruit is het eenvoudig om te kijken hoeveel kilometers we met een Opel Ampera (56 km EPA, 83 km NEDC, we kiezen hier voorzichtig 50 km) en Toyota Prius (18 km EPA, 23 km NEDC, we kiezen hier 15 km) elektrisch zouden kunnen afleggen:
Het antwoord op de vraag hoeveel plug-in’s elektrisch kunnen rijden hangt dus af van de grootte van de batterij. Een batterij die goed is voor 15 km komt net boven de 25%. Een van 30 km voor de helft van de ritten. Een batterij die goed is voor 50km kan 70% van de kilometers elektrisch afleggen.
Let op: dit is de uitkomst voor de gemiddelde Nederlander en ervan uitgaande dat de auto overal waar hij parkeert wordt opgeladen. Natuurlijk zijn er mensen die meer lange ritten rijden en natuurlijk kan er nu nog niet overal worden opgeladen. Maar zelfs als er alleen een oplaadpunt thuis en op het werk zou zijn zou er een resultaat bereikt worden dat hier in de buurt komt.
Het zorgpunt dat overblijft heeft met financiële prikkels te maken: “Kopers van een plug-in hybride gaan helemaal de moeite niet nemen om op te laden. Ze hebben de auto gekocht omdat ze geen bijtelling betalen en de benzine kost ze toch niets.”
Afgezien van het feit dat dit alleen geldt voor bepaalde leaserijders ga je er dan vanuit dat ondernemer en berijder allebei zitten te slapen. Zoals uit de rekentool uit een vorige blogpost blijkt, kan je immers flink wat besparen met ‘elektrisch tanken’. De gemiddelde Nederlandse auto rijdt 13.000 km per jaar. Met een zuinige Golf kost dat 120 euro per maand en met een elektrische auto 40. Dat scheelt 80 euro per maand! Zo lang we nog een bonuskaart van de Albert Heijn hebben zijn we als Nederlanders volgens ons wakker genoeg om dat geld te willen besparen. Bijvoorbeeld doordat de werkgever de helft van het geld dat de werknemer bespaart uitkeert als “laadkorting”. Een idee wat op de Ecomobiel 2012 bij de Fleetclub 100 Lunchsessie naar voren kwam lijkt ook erg effectief: in het geheel geen vergoeding meer van de bezine, wel van de elektrische kosten.
Kortom wij denken dat plug-in hybriden zoals de Opel Ampera de meeste kilometers elektrisch af zullen kunnen leggen, zeker als de gebruikers wakker zijn geworden. En aangezien je er ook langere ritten mee kunt maken en de fiscale voordelen enorm zijn (zie genoemde rekentool) verwondert het ons niets dat de Opel Ampera’s en de Toyota Prius Plug-in als warme broodjes over de toonbank gaan.
Op lange termijn wordt het weer een heel ander verhaal.
Ten eerste zullen de fiscale voordelen voor reguliere plug-in hybriden afnemen. Het zou ons niet verbazen als plug-in’s met een kleine batterij die na 1 januari 2014 worden verkocht 7% bijtelling moeten gaan betalen.
Ten tweede kost zo’n dubbele aandrijving simpelweg meer geld. Daarom is de Opel Ampera bijvoorbeeld duurder dan de Nissan Leaf.
En ten slotte is een grote batterij waarmee je alle kilometers op relatief goedkope stroom kunt rijden een aantrekkelijk idee als je eenmaal aan een elektrische auto bent gewend. In de figuur is goed te zien dat voor de meesten van ons ritten van boven de 100 kilometer slechts sporadisch voorkomen terwijl elektrische auto’s een range van tussen de 100 en 200 kilometer hebben (de Tesla Model S komt nog met een range van 450km).
Op lange termijn is het daarom veel voor de hand liggender dat alleen de uitzonderlijk lange ritten met een brandstofmotor worden afgelegd en dat we voor onze reguliere kilometers een elektrische auto gebruiken.
Althans… dat zou zomaar kunnen. We werken aan nauwkeurige financiële modellen gericht op TCO (total cost of ownership) die dit goed kunnen voorspellen. Maar qua afstanden kan de plug-in het overgrote deel van zijn kilometers in ieder geval elektrisch rijden.
——
Co-productie Auke Hoekstra & Maarten Steinbuch
Share this:
dinsdag 25 september 2012
42. Bezwaarschrift afwijzen subsidie provincie Overijssel
hierbij de link naar het besluit op de bij de provincie Overijssel aangevraagde subsidie inzake de aanschaf van een elektrisch voertuig.
Hieronder de tekst van het door ons opgestelde bezwaarschrift.
betreft: Bezwaarschrift inzake zaaknummer 1785797
d.d. 24 september 2012
Geachte
Dames en Heren,
Eerst op
24 augustus dezer ontving ik, na wederom zelf contact gezocht te hebben inzake
de voortgang rond mijn aanvraag van 16 maart 2012, per mail een kopie van uw
schrijven d.d. 13 augustus jl. Ik heb dus nimmer voor 24 augustus dezer kennis
kunnen nemen van het besluit.
In
onderhavige brief motiveert u het afwijzen van de aanvraag, verwijzend naar
mijn reactie d.d. 9 april van dit jaar, op uw voornemen tot afwijzen van de
aanvraag die u mij per mail deed toekomen op 19 maart 2012.
Welnu bij
deze maak ik officieel bezwaar tegen het afwijzen van de subsidie.
U stel in
uw motivatie ten aanzien van punt 1 dat de tekst van artikel 8.11.1 lid C.
betekend dat een elektrisch aangedreven voertuig alleen een elektromotor zou
hebben en geen verbrandingsmotor. Dit vind ik pertinent onjuist. Er staat
letterlijk " Elektrisch voertuig: een
voertuig dat uitsluitend wordt aangedreven met behulp van een
elektromotor". Dit betekend dus niet dat er geen andere motor in mag
zitten dan elektromotor. Voor het overige verwijs ik naar de tekst van mijn
schrijven d.d. 9 april van dit jaar.
Dan motiveert u het wel verstrekken van subsidie aan dual fuel
voertuigen onder punt 2 met o.a. het argument dat er nog geen landelijk dekkend
netwerk van LNG-vulpunten is. Overigens is dit er ook nog niet voor groengas
maar dat ter zijde.
Dit argument geld ook voor elektrische auto’s en wel met name in
Overijssel, of delen ervan zoals regio Twente. In dit deel van Overijssel wordt
er al meer dan een jaar geprobeerd een beleid voor het inrichten van een
netwerk voor oplaadpunten op te tuigen, echter zonder resultaat. Het gevolg
laat zich raden, alle hierbij aangesloten gemeenten doen niets en werken niet
mee aan het plaatsen van oplaadpunten voor elektrische voertuigen in de
openbare ruimte. Ergo men kan met een elektrisch voertuig veelal niet laden
binnen de reikwijdte van het voertuig, al thans niet in de openbare ruimte.
Met andere woorden het argument VOOR dual fuel zou nu juist ook
moeten geleden VOOR elektrische aangedreven voertuigen, al dan niet met range
extender.
In vervolg hierop stelt u dat omdat men met een Opel Ampera na 80 kilometer op de accu,
verder kan rijden op de stroom die door de generator wordt opgewekt, een
argument is om dan maar geen subsidie te verlenen. Uit Europees onderzoek is
gebleken dat 90% van alle ritten door autogebruikers gemiddeld maar 30 km lang zijn. Echter dan
moet je wel tussen ritten kunnen laden om een dagelijkse afstand van meer dan 80 km te kunnen overbruggen.
Om vorengenoemde reden kan dit nu juist niet in Overijssel. De 20 a 30 kilometer meer die
een andere elektrische auto (het door u genoemde alternatief dat beschikbaar is
op de markt) biedt hiervoor ook geen soelaas. Dit is een te kleine extra reikwijdte,
om het verschil te kunnen maken.
Zodra er genoeg oplaadpunten zijn, ben ik de eerste die een
elektrische auto aanschaft zonder rage extender zoals de Ampera.
Tot slot zou ik graag nog willen opmerken dat indien u er een
probleem mee heeft dat een Ampera rijder af en toe gebruikt maakt van de range
extender mode, u als subsidie vertrekker ook zou moeten controleren of de
mensen die wel subsidie krijgen wel altijd groene stroom tanken. Immers indien
zij stroom in hun voertuig stoppen dat afkomstig is uit kolencentrales, levert
het verstrekken van subsidie nog steeds geen bijdrage aan een beter milieu. Dit
is de praktijk echter niet mogelijk en daarom ben ik van mening dat het gebruik
van de range extender in een Ampera ook geen belemmerend argument kan zijn.
Het verschil in prijs tussen een kilometer op de accu in
vergelijking met een kilometer via de range extender maakt vervolgens dat elke
Ampera bezitter genoeg wordt gemotiveerd om zoveel mogelijk op de accu te
rijden.
Tot zover mijn argumentatie inzake het afwijzen van mijn
subsidie aanvraag. Ik ben graag bereid e.e.a. mondeling toe te lichten in een
hoorzitting.
In afwachting van een reactie verblijf ik.
Hoogachtend,
zondag 5 augustus 2012
41. Leuke aanbieding voor potentiële Opel Ampera kopers....maar zuur voor de e-pioniers!
Als e-pionier van het eerste uur, en dien ten gevolge, en wij citeren hier de Opel Ampera Agent "jullie zijn nu eenmaal een beetje testrijders", kunnen wij alleen maar zeggen: DANK OPEL, VOOR DE WAARDERING VAN DE AMPERA RIJDERS VAN HET EERSTE UUR!
40. Range van 80 km haalbaar met Opel Ampera
Zondag ritje gemaakt met de Emodz Ampera, rustig gereden, gezeild en goed geanticipeerd, resultaat 76,2 km gereden op een volle accu en nog 4 km range over toen we arriveerden bij een laadpaal in Enschede.
Weersomstandigheden waren ideaal en we hebben echt met een fluwelen voetje gereden. Snelwegen links laten liggen, maar wel de airco aan.
Gemiddelde snelheid zal ongeveer 50 km/h zijn geweest. We hebben er echter wel op gelet dat we geen verkeershindernis waren.
Ergo, de theoretische range van 80 km kan worden gehaald. Het is niet eens heel erg moeilijk in de zomer. Bij temperaturen onder 10 graden Celcius is het iets lastiger maar ook toen haalden we meer dan 60 km.
Weersomstandigheden waren ideaal en we hebben echt met een fluwelen voetje gereden. Snelwegen links laten liggen, maar wel de airco aan.
Gemiddelde snelheid zal ongeveer 50 km/h zijn geweest. We hebben er echter wel op gelet dat we geen verkeershindernis waren.
Ergo, de theoretische range van 80 km kan worden gehaald. Het is niet eens heel erg moeilijk in de zomer. Bij temperaturen onder 10 graden Celcius is het iets lastiger maar ook toen haalden we meer dan 60 km.
zondag 1 juli 2012
39. Publiek oplaadpunt in Almelo?....of Tubbergen
Vervolg op het relaas van het aanvragen van een publiek oplaadpunt voor een EV in Almelo. (zie ook bericht 33 van deze blog)
Nu ca. 10 maanden na het aanvragen van het oplaadpunt door The New Motion, is de situatie als volgt:
Geen publiek oplaadpunt in Almelo.
Geen enkel uitzicht dat die er ooit komen.
Meer dan 30 Ampera's verkocht alleen al in Almelo
Over Toyota's en andere merken als Renault geen cijfers bekend.
Omdat de regeling van stichting e-laad eind van dit jaar eindigt, is de kans groot dat er via deze door Brussel gesubsidieerde regeling door de gemeente Almelo in ieder geval niet wordt gebruikt. Dit is jammer, niet alleen voor de EV rijders, maar meer nog voor de stad zelf, immers aantrekkelijk zijn voor bezoekers staat bij elk stads bestuur toch hoog in het vaandel?
Elektrisch rijden is niet meer te stoppen. Nu gratis voorziening treffen help de gemeente bezuinigen, na 2012 kost het plaatsen van een oplaadpunt tenminste € 10.000,= per punt. Dat kan de gemeente Almelo überhaubt niet betalen. Aldus een gemiste kans.
Hoe nu verder? Welnu wij gaan de aanvraag voor ons oplaadpunt in Almelo intrekken. Inmiddels hebben we gesprekken gevoerd met de gemeente Tubbergen en deze hebben wel medewerking toegezegd. In Tubbergen in het bedrijf waarvoor wij werkzaam zijn gevestigd vandaar.
Nu ca. 10 maanden na het aanvragen van het oplaadpunt door The New Motion, is de situatie als volgt:
Geen publiek oplaadpunt in Almelo.
Geen enkel uitzicht dat die er ooit komen.
Meer dan 30 Ampera's verkocht alleen al in Almelo
Over Toyota's en andere merken als Renault geen cijfers bekend.
Omdat de regeling van stichting e-laad eind van dit jaar eindigt, is de kans groot dat er via deze door Brussel gesubsidieerde regeling door de gemeente Almelo in ieder geval niet wordt gebruikt. Dit is jammer, niet alleen voor de EV rijders, maar meer nog voor de stad zelf, immers aantrekkelijk zijn voor bezoekers staat bij elk stads bestuur toch hoog in het vaandel?
Elektrisch rijden is niet meer te stoppen. Nu gratis voorziening treffen help de gemeente bezuinigen, na 2012 kost het plaatsen van een oplaadpunt tenminste € 10.000,= per punt. Dat kan de gemeente Almelo überhaubt niet betalen. Aldus een gemiste kans.
Hoe nu verder? Welnu wij gaan de aanvraag voor ons oplaadpunt in Almelo intrekken. Inmiddels hebben we gesprekken gevoerd met de gemeente Tubbergen en deze hebben wel medewerking toegezegd. In Tubbergen in het bedrijf waarvoor wij werkzaam zijn gevestigd vandaar.
zaterdag 30 juni 2012
38. Laden in Osnabruck
Vanmorgen voor vertrek nagekeken op de website's van e-laad en ladenetz.de, en tot de conclusie gekomen dat we zouden moeten kunnen opladen in Osnabruck bij het stadhuis.
Plekje gevonden bij één van de zes oplaadpunten en nu eens kijken of het inderdaad lukt. Gebruiksaanwijzing staat op de paal. Pasje voor de mennekes opening houden, en jawel de kaart wordt gelezen.
Echter na een paar seconden verschijnt in het schermpje de melding dat ons klant nummer niet wordt herkend.
We hebben even gebeld met The New Motion, ze gaan ons terug bellen. Na ca. 10 minuten worden we terug gebeld en ook bij The New Motion heeft men na research op de verschillende websites www.ladenetz.de, www.e-laad.nl en toelichting op persbericht van beide organisaties geconcludeerd dat het mogelijk zou moeten zijn. Echter helemaal zeker van onze zaak zijn we allemaal niet. Het is niet echt duidelijk. Maandag weten we waarschijnlijk meer als alle partijen weer bereikbaar zijn. Op zaterdag is men dit in ieder geval niet.
Wederom mogen we ons gelukkig prijzen dat we voor ons EV avontuur een Opel Ampera hebben gekozen. We kunnen nu in ieder geval terug naar huis op benzine, dat was met elke andere EV niet gelukt.
wordt vervolgt.
Plekje gevonden bij één van de zes oplaadpunten en nu eens kijken of het inderdaad lukt. Gebruiksaanwijzing staat op de paal. Pasje voor de mennekes opening houden, en jawel de kaart wordt gelezen.
Echter na een paar seconden verschijnt in het schermpje de melding dat ons klant nummer niet wordt herkend.
We hebben even gebeld met The New Motion, ze gaan ons terug bellen. Na ca. 10 minuten worden we terug gebeld en ook bij The New Motion heeft men na research op de verschillende websites www.ladenetz.de, www.e-laad.nl en toelichting op persbericht van beide organisaties geconcludeerd dat het mogelijk zou moeten zijn. Echter helemaal zeker van onze zaak zijn we allemaal niet. Het is niet echt duidelijk. Maandag weten we waarschijnlijk meer als alle partijen weer bereikbaar zijn. Op zaterdag is men dit in ieder geval niet.
Wederom mogen we ons gelukkig prijzen dat we voor ons EV avontuur een Opel Ampera hebben gekozen. We kunnen nu in ieder geval terug naar huis op benzine, dat was met elke andere EV niet gelukt.
wordt vervolgt.
Locatie: Nederland
Osnabrück Land, Domhof 2, Osnabrück
37. Gewonnen...laadpaal in Almelo voor o.a. Opel Ampera
Deze mail ontvingen we gisteren van Nudge. We hebben gewonnen............één lolo oplaadpaal in Almelo, op de parkeerplaats bij de Hockeyclub en het crematorium. Gaaf, dank voor jullie stemmen.
De uitnodiging voor de plug-in party volgt zodra e.e.a. is gerealiseerd.
maandag 25 juni 2012
36. Verslag Hansa Green Tour
|
zaterdag 16 juni 2012
zondag 10 juni 2012
34. Start Hansa Green Tour
Het is zo ver, de Hansa Green Tour gaat van start. De Emodz Ampera is zojuist mooi schoon gewassen en opgehaald door Roel Zwieringa die met de Emodz Ampera de Tour gaat rijden.
Dinsdag mogen wij de Tesla van The New Motion ophalen, waarmee wij van start gaan. In ieder geval rijdt er ook nog een elektrische Lotus mee en wellicht ook de Fisker Karma van GreenCab.
Vanaf woensdag elke dag een verslag op deze blog. Volg ons ook op twitter en facebook.
Wordt vervolgt.
maandag 28 mei 2012
33. Aanvraag e-laad oplaadpaal in gemeente Almelo
Op 11 december 2010 hebben wij onze Emodz Ampera gereserveerd bij de Opel Importeur. Vervolgens op 2 juli 2011 de definitieve bestelling gedaan bij de plaatselijke Opel dealer Kamp in Almelo.
Ervaring met de Gemeente Almelo
Op 8 september 2011 heeft The New Motion met ons contact opgenomen om o.a. een oplaadpunt voor ons te kunnen realiseren via stichting e-laad.
Vervolgens ontvingen wij op 28 september 2011 van The New Motion de bevestiging dat het oplaadpunt bij e-laad is aangevraagd.
Zal ongeveer 3 maanden gaan duren!
Op 9 november 2011 het ontluisterende bericht van The New Motion dat de gemeente Almelo niet meewerkt aan het plaatsen van oplaadpalen via individuele aanvragen. Men gaat strategische plekken aanwijzen, en op basis van het inwoner aantal van ca. 70.000 zeven stuks oplaadpalen realiseren. De desbetreffende ambtenaar gaat contact met ons opnemen (moet nog steeds gebeuren). Onze aanvraag betreft immers een plek aan de P-ring midden in het centrum van Almelo, zou zo maar eens een strategische plek kunnen zijn!? In dezelfde mail ook een bijlage aangaande een subsidie van de provincie Overijssel inzake de aanschaf van een elektrische auto. Hierover meer onder het hoofdstuk provincie Overijssel.
Zelf maar eens contact gezocht met de gemeente Almelo, die nota bene zelf aandeelhoudster is van de Cogas een van de founders van stichting e-laad. U raad het al, een muur van onwetendheid en onbegrip. Daarnaast niets zeggende argumenten als derving parkeer inkomsten en hoge kosten voor de gemeente. (grappig detail: onderzoek heeft uitgewezen dat er in Almelo 300 parkeerplaatsen te veel zijn).
Op 29 februari 2012 zijn we naar het stadhuis in Almelo geweest om aan te horen hoe het nieuwe parkeerbeleid voor de binnenstad er uit zou zien. Daar gesproken met de externe adviseur van de gemeente die verantwoordelijk is voor de vernieuwende ideeën. Die wist ons te vertellen dat geen enkele rekening is gehouden met het plaatsen van oplaadpalen voor elektrische auto's. Wij geven aan dat indien met niet wil meegaan in individuele aanvragen, het wellicht een idee is dat men op de "lang" parkeren plaatsen in de binnenstad, dan wellicht een aantal van de zeven "beschikbare" palen zou kunnen plannen.
Steun uit onverwachte hoek: Op 27 maart 2012 heeft de VVD fractie vragen gesteld aan burgemeester en wethouders aangaande het beleid inzake oplaad punten voor e-voertuigen.
Interessant is dat men bij de gemeente Almelo in de veronderstelling leeft dat de stroom voor de oplaadpaal door de gemeente dient te worden betaald. Dit is onjuist, immers op de website van e-laad is terug te vinden dat dit voor rekening van e-laad is.
Verder staat er in antwoord op vraag 2 dat er weliswaar nog geen beleid is, maar dat men bij het nieuwe parkeer beleidsplan ruimte heeft ingebouwd aangaande het plaatsen van oplaadpunten. Dit is geheel in strijd met hetgeen ons tijdens de voorlichtingsbijeenkomst in het stadhuis op 29 februari 2012 is medegedeeld.
Ook het antwoord op vraag 3 is verwarrend. Op dinsdag 22 mei 2012 spraken wij telefonisch met de ambtenaar die is belast met dit onderwerp. Deze gaf aan dat er geen medewerking wordt verleend aan het plaatsen van oplaadpunten op basis van individuele aanvragen. Geheel in strijd dus met de antwoorden aan de VVD, en het advies van de regio Twente aan de gemeente Almelo (getuige de mail van regio Twente aan ons 21 maart 2012).
Ergo; ondanks steun van mensen bij de Cogas en stichting e-laad, vragen van de VVD fractie, en advies van de regio Twente, zal er in Almelo nimmer een oplaadpunt worden gerealiseerd op basis van individuele aanvragen bij de stichting e-laad. Dat is een gemiste kans. Immers er zijn meer dan 40 e-voertuigen verkocht in Almelo. Derhalve mist Almelo tenminste 20 gratis palen naast de 7 oplaadpalen die men op basis van het inwonertal kan plaatsen. Onze paal gaat in ieder geval naar de buur gemeente waar ons bedrijf is gevestigd.
Daarnaast zullen we een eigen oplaadpunt realiseren bij ons kantoor midden in Almelo en hebben we een punt voorgestelt via "Love To Load" in Almelo.
Wordt ongetwijfeld vervolgt.
zondag 20 mei 2012
32. Love To Load actie in #Almelo........
Wie helpt ons aan een laadpaal voor elektrische auto's in Almelo???
Surf naar ons Love To Load adres in #Almelo en stem
Worden we uitgekozen, dan organiseren wij van Emodz natuurlijk een Plug and Play party naar het voorbeeld van The New Motion.
Surf naar ons Love To Load adres in #Almelo en stem
Worden we uitgekozen, dan organiseren wij van Emodz natuurlijk een Plug and Play party naar het voorbeeld van The New Motion.
31. Wat doet Emodz......TCTubantia 19 mei 2012
Vervoer moet je plannen
De elektrische auto wordt binnen enkele jaren een onmisbare schakel in de mobiliteit van burgers en bedrijven. Nu al kunnen ze veel geld besparen door hun gedrag af te stemmen op hun werkelijke mobiliteitsbehoefte, is de stellige overtuiging van Henk Meiborg en Tom Velthuis van Emodz.
door Martin Ruesink - foto Frans Nikkels
Twee auto’s op de oprit, waarvan er een het grootste deel van de week niet wordt gebruikt. Een ziekenhuis met vijf gereedstaande bedrijfsauto’s op de parkeerplaats, voor personeel dat onverwacht op pad moet.
„Waarom worden die wagens niet ’s avonds en ’s nachts door een beveiligingsbedrijf gebruikt en waarom hebben ze allemaal brandstofmotoren?”, vraagt Henk Meiborg zich af.
Het zijn zomaar twee alledaagse voorbeelden van onze vastgeroeste patronen in mobiliteit. De continue beschikbaarheid van (eigen) gemotoriseerd vervoer geeft de zekerheid van onbeperkte vrijheid. „Maar vrijwel niemand durft alle kosten van het eigen wagenbezit eens kritisch af te zetten tegen de werkelijke behoefte aan mobiliteit”, zegt Tom Velthuis.
Velthuis en Meiborg adviseren met hun onderneming Emodz vanuit Harbrinkhoek bedrijven over slimmer mobiliteitsbeleid. De kern van het advies is een betere planning van het benodigde vervoer, zowel voor werk als privégebruik. Door strakker te plannen en van een breder assortiment vervoermiddelen gebruik te maken, kunnen de kosten flink worden teruggebracht. Voor een bedrijfje dat nu pakweg dertien leasewagens met brandstofmotor heeft, kan de nieuwe aanpak in vier jaar 70.000 euro opleveren.
Via slimme volgsytemen kunnen werkgevers en werknemers precies het juiste vervoermiddel voor de gewenste klus (dichtbij dan wel veraf) beschikbaar krijgen. De ene keer is dat nog een auto met benzinemotor, een volgende keer een elektrische auto, een scooter op stroom, het openbaar vervoer of zelfs de fiets. „ Ook de fiets ja”, zegt Velthuis. „ Misschien vinden sommige werknemers dat minder leuk, maar het levert wel geld op.”
Als een werknemer snel voor een betrekkelijk kort ritje een elektrische auto nodig heeft, geef je hem niet een volledig opgeladen exemplaar mee. Die kun je beter bewaren voor een ander, die verder moet rijden”, zegt Meiborg. „Hetzelfde principe geldt in het weekend, als medewerkers privékilometers maken. Ook dan heb je lang niet altijd per se een auto met brandstofmotor nodig, alleen als je van plan bent wat verder weg te rijden. Dat kun je plannen en dat loont. Je fiscale bijtelling daalt immers aanzienlijk.”
Die benadering levert bedrijven en werknemers niet alleen (fiscaal) voordeel op, maar pakt ook gunstig uit als bij aanbestedingen het groene karakter wordt meegewogen. Met name het terugdringen van co2- uitstoot en fijnstof levert harde euro’s voordeel op. Emodz ziet een centrale rol weggelegd voor elektrische voertuigen in slimme en energiezuinige vervoersoplossingen. „ De elektrische auto bijvoorbeeld, dat is niet alleen een vervoermiddel.
Dankzij zijn uitstekende accu’s is het ook een heel mooie opslagmogelijkheid voor elektriciteit die met wind en zonnepanelen wordt opgewekt. Die opslagmogelijkheid ontbreekt nu vaak nog en dat is zonde”, zegt Meiborg. „Op die manier maakt de elektrische auto deel uit van een zogenaamd smart grid, een samenhangende infrastructuur die het gebruik van fossiele brandstoffen zoveel mogelijk beperkt.”
Meiborg rijdt zelf in een (elektrische) Opel Ampera en distribueert samen met Velthuis in Duitsland elektrische scooters van het merk Ebretti. Deze twee vervoermiddelen maken deel uit van de zoektocht naar een nieuwe mobiliteit, die zowel schoon als betaalbaar moet zijn.
Emodz zoekt bereikbare schone mobiliteit vooral in de optimale afstemming van slimme technieken en systemen die dure voorzieningen voor piekgebruik terugdringen. „We willen absoluut niet doen alsof we weten welke oplossingen hét antwoord op het mobiliteitsvraag gaan worden”, zegt Velthuis. „Wat we wel weten, is hoe je nu geld en milieu kunt besparen met behoud van je mobiliteit”, aldus Meiborg.
Meer informatie op www.emodz.nl
‘ Wat we wel weten is hoe je geld en milieu kunt besparen met behoud van mobiliteit’
Tom Velthuis en Henk Meiborg van Emodz adviseren bedrijven over slimmer mobiliteitsbeleid
De elektrische auto wordt binnen enkele jaren een onmisbare schakel in de mobiliteit van burgers en bedrijven. Nu al kunnen ze veel geld besparen door hun gedrag af te stemmen op hun werkelijke mobiliteitsbehoefte, is de stellige overtuiging van Henk Meiborg en Tom Velthuis van Emodz.
door Martin Ruesink - foto Frans Nikkels
Twee auto’s op de oprit, waarvan er een het grootste deel van de week niet wordt gebruikt. Een ziekenhuis met vijf gereedstaande bedrijfsauto’s op de parkeerplaats, voor personeel dat onverwacht op pad moet.
„Waarom worden die wagens niet ’s avonds en ’s nachts door een beveiligingsbedrijf gebruikt en waarom hebben ze allemaal brandstofmotoren?”, vraagt Henk Meiborg zich af.
Het zijn zomaar twee alledaagse voorbeelden van onze vastgeroeste patronen in mobiliteit. De continue beschikbaarheid van (eigen) gemotoriseerd vervoer geeft de zekerheid van onbeperkte vrijheid. „Maar vrijwel niemand durft alle kosten van het eigen wagenbezit eens kritisch af te zetten tegen de werkelijke behoefte aan mobiliteit”, zegt Tom Velthuis.
Velthuis en Meiborg adviseren met hun onderneming Emodz vanuit Harbrinkhoek bedrijven over slimmer mobiliteitsbeleid. De kern van het advies is een betere planning van het benodigde vervoer, zowel voor werk als privégebruik. Door strakker te plannen en van een breder assortiment vervoermiddelen gebruik te maken, kunnen de kosten flink worden teruggebracht. Voor een bedrijfje dat nu pakweg dertien leasewagens met brandstofmotor heeft, kan de nieuwe aanpak in vier jaar 70.000 euro opleveren.
Via slimme volgsytemen kunnen werkgevers en werknemers precies het juiste vervoermiddel voor de gewenste klus (dichtbij dan wel veraf) beschikbaar krijgen. De ene keer is dat nog een auto met benzinemotor, een volgende keer een elektrische auto, een scooter op stroom, het openbaar vervoer of zelfs de fiets. „ Ook de fiets ja”, zegt Velthuis. „ Misschien vinden sommige werknemers dat minder leuk, maar het levert wel geld op.”
Als een werknemer snel voor een betrekkelijk kort ritje een elektrische auto nodig heeft, geef je hem niet een volledig opgeladen exemplaar mee. Die kun je beter bewaren voor een ander, die verder moet rijden”, zegt Meiborg. „Hetzelfde principe geldt in het weekend, als medewerkers privékilometers maken. Ook dan heb je lang niet altijd per se een auto met brandstofmotor nodig, alleen als je van plan bent wat verder weg te rijden. Dat kun je plannen en dat loont. Je fiscale bijtelling daalt immers aanzienlijk.”
Die benadering levert bedrijven en werknemers niet alleen (fiscaal) voordeel op, maar pakt ook gunstig uit als bij aanbestedingen het groene karakter wordt meegewogen. Met name het terugdringen van co2- uitstoot en fijnstof levert harde euro’s voordeel op. Emodz ziet een centrale rol weggelegd voor elektrische voertuigen in slimme en energiezuinige vervoersoplossingen. „ De elektrische auto bijvoorbeeld, dat is niet alleen een vervoermiddel.
Dankzij zijn uitstekende accu’s is het ook een heel mooie opslagmogelijkheid voor elektriciteit die met wind en zonnepanelen wordt opgewekt. Die opslagmogelijkheid ontbreekt nu vaak nog en dat is zonde”, zegt Meiborg. „Op die manier maakt de elektrische auto deel uit van een zogenaamd smart grid, een samenhangende infrastructuur die het gebruik van fossiele brandstoffen zoveel mogelijk beperkt.”
Meiborg rijdt zelf in een (elektrische) Opel Ampera en distribueert samen met Velthuis in Duitsland elektrische scooters van het merk Ebretti. Deze twee vervoermiddelen maken deel uit van de zoektocht naar een nieuwe mobiliteit, die zowel schoon als betaalbaar moet zijn.
Emodz zoekt bereikbare schone mobiliteit vooral in de optimale afstemming van slimme technieken en systemen die dure voorzieningen voor piekgebruik terugdringen. „We willen absoluut niet doen alsof we weten welke oplossingen hét antwoord op het mobiliteitsvraag gaan worden”, zegt Velthuis. „Wat we wel weten, is hoe je nu geld en milieu kunt besparen met behoud van je mobiliteit”, aldus Meiborg.
Meer informatie op www.emodz.nl
‘ Wat we wel weten is hoe je geld en milieu kunt besparen met behoud van mobiliteit’
Tom Velthuis en Henk Meiborg van Emodz adviseren bedrijven over slimmer mobiliteitsbeleid
donderdag 10 mei 2012
30. Benzine vier en een half en Diesel drie maal duurder dan EV
Op verzoek een berekening op basis van gegevens o.a. uit de Autoweek nr. 5 jaargang 23, en inmiddels onze eigen ervaringen. We nemen de gegevens uit onderstaande reactie van ons op de test met de Chevi Volt in vorengenoemd blad als basis. Destijds hadden we te maken met een duidelijk lagere benzine prijs, en wisten we nog niet dat 70 km per accu (in een Opel Ampera) mogelijk was. Scrol verder naar beneden voor de nieuwe berekening.
Zijn auto journalisten negatief over elektrische auto's of niet. Mijn reactie op artikel over de Volt in de autoweek nr. 5 jaargang 23.
Per e-mail aan autoweek@autoweek.nl
In reactie op de test van de Chevi Volt op pagina 40 e.v.
Beste Cornelis Kit,
Je eindoordeel lezende op pagina 42 deed mij beseffen dat bij het testen van de Volt je geheel voorbij gaat aan het doel van de Volt, namelijk een brug slaan tussen auto's die op fossiele brandstoffen rijden en elektrisch aangedreven auto's.
Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat veel bestuurders van auto's per dag niet meer dan 70 km rijden. Dit is de doelgroep voor auto's als de Volt.
Ik heb met behulp van de gegevens, die jullie in de tabelletjes op pagina 41 en 42 weergeven, een paar sommetjes gemaakt, die duidelijk maken dat wanneer je deze doelgroep in ogenschouw neemt, de Volt een erg interessante auto is.
Wanneer je met een Volt per dag 100 km aflegt is het verbruik 3,2 liter. Daarnaast verbruik je één accu lading of wel 10,4 kWh. Kosten € 5,60 voor benzine en € 2,10 aan stroom (kWh prijs € 0,21) maakt € 7,70 per dag.
Indien je dit op benzine zou doen met een auto die 7,5 liter per 100 km gebruikt dan kost je dit € 13,20 per dag. Besparing € 5,50 per dag. Ga er nu van uit dat je 220 dagen per jaar, voor je woon werk, die 100 km rijdt en de besparing is al gauw € 100,= per maand.
Daarnaast betaal je geen wegenbelasting. Tel daarbij op de voordelen die er fiscaal zijn te behalen (bijtelling berijder, investeringsaftrek bedrijven) en financieel is het zelfs gunstiger dan een benzine (lease) auto met eenzelfde uitstraling en luxe. (waarom laat je de standverwarming (bij dit weer nota bene) bijvoorbeeld geheel buiten beschouwing in je test).
Bij de kilometers in het voorbeeld hierboven is de winst op CO2 uitstoot, voor vele kopers wellicht een net zo belangrijk argument, navenant.
Immers bij de verbranding van 1 liter benzine stoot een auto 22,5 gram/km uit. Een Volt in vorengenoemd voorbeeld (100 km per dag) stoor dus per 3,2 liter maal 22,5 gram, maakt 72 gram CO2 uit. Een benzine auto met een verbruik van 7,5 liter per diezelfde 100 km; 168,75 gram CO2 maar liefst meer dan 2 maal zoveel! Hier zit de winst voor het milieu (wel groene stroom tanken).
Overigens is het ook nog eens zo dat je waarschijnlijk, als je 100 km per dag rijdt, 50 km heen en 50 km terug rijdt. Wellicht is het dan mogelijk om te laden in periode tussen heen- en terugreis. In dat geval gebruik je alleen maar “groene” stroom en zijn de kosten nog lager en de winst voor het milieu nog groter.
Auto's als de Volt maken de transitie mogelijk om over te stappen op elektrische auto's. In de periode dat de infrastructuur voor elektrisch rijden er nog niet voldoende is, kun je zonder angst dat je langs de weg komt te staan van A naar B. Daarnaast met de mogelijkheid om toch vanuit Groningen naar je schoonmoeder in Maastricht te rijden. Echter je schoonmoeder bezoek je niet elke week en met een beetje beleid kun je de dagelijkse kilometers zelfs geheel elektrisch rijden. Dat is de winst van deze auto en derhalve verdienen deze initiatieven de titel auto van het jaar.
Groet Henk Meiborg http://nl.linkedin.com/in/henkmeiborg
In reactie op de test van de Chevi Volt op pagina 40 e.v.
Beste Cornelis Kit,
Je eindoordeel lezende op pagina 42 deed mij beseffen dat bij het testen van de Volt je geheel voorbij gaat aan het doel van de Volt, namelijk een brug slaan tussen auto's die op fossiele brandstoffen rijden en elektrisch aangedreven auto's.
Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat veel bestuurders van auto's per dag niet meer dan 70 km rijden. Dit is de doelgroep voor auto's als de Volt.
Ik heb met behulp van de gegevens, die jullie in de tabelletjes op pagina 41 en 42 weergeven, een paar sommetjes gemaakt, die duidelijk maken dat wanneer je deze doelgroep in ogenschouw neemt, de Volt een erg interessante auto is.
Wanneer je met een Volt per dag 100 km aflegt is het verbruik 3,2 liter. Daarnaast verbruik je één accu lading of wel 10,4 kWh. Kosten € 5,60 voor benzine en € 2,10 aan stroom (kWh prijs € 0,21) maakt € 7,70 per dag.
Indien je dit op benzine zou doen met een auto die 7,5 liter per 100 km gebruikt dan kost je dit € 13,20 per dag. Besparing € 5,50 per dag. Ga er nu van uit dat je 220 dagen per jaar, voor je woon werk, die 100 km rijdt en de besparing is al gauw € 100,= per maand.
Daarnaast betaal je geen wegenbelasting. Tel daarbij op de voordelen die er fiscaal zijn te behalen (bijtelling berijder, investeringsaftrek bedrijven) en financieel is het zelfs gunstiger dan een benzine (lease) auto met eenzelfde uitstraling en luxe. (waarom laat je de standverwarming (bij dit weer nota bene) bijvoorbeeld geheel buiten beschouwing in je test).
Bij de kilometers in het voorbeeld hierboven is de winst op CO2 uitstoot, voor vele kopers wellicht een net zo belangrijk argument, navenant.
Immers bij de verbranding van 1 liter benzine stoot een auto 22,5 gram/km uit. Een Volt in vorengenoemd voorbeeld (100 km per dag) stoor dus per 3,2 liter maal 22,5 gram, maakt 72 gram CO2 uit. Een benzine auto met een verbruik van 7,5 liter per diezelfde 100 km; 168,75 gram CO2 maar liefst meer dan 2 maal zoveel! Hier zit de winst voor het milieu (wel groene stroom tanken).
Overigens is het ook nog eens zo dat je waarschijnlijk, als je 100 km per dag rijdt, 50 km heen en 50 km terug rijdt. Wellicht is het dan mogelijk om te laden in periode tussen heen- en terugreis. In dat geval gebruik je alleen maar “groene” stroom en zijn de kosten nog lager en de winst voor het milieu nog groter.
Auto's als de Volt maken de transitie mogelijk om over te stappen op elektrische auto's. In de periode dat de infrastructuur voor elektrisch rijden er nog niet voldoende is, kun je zonder angst dat je langs de weg komt te staan van A naar B. Daarnaast met de mogelijkheid om toch vanuit Groningen naar je schoonmoeder in Maastricht te rijden. Echter je schoonmoeder bezoek je niet elke week en met een beetje beleid kun je de dagelijkse kilometers zelfs geheel elektrisch rijden. Dat is de winst van deze auto en derhalve verdienen deze initiatieven de titel auto van het jaar.
Groet Henk Meiborg http://nl.linkedin.com/in/henkmeiborg
3 maanden geleden
EV: Volle accu lading 10,4 kWh x € 0,21 maakt € 2,10. Hiermee komen we 70 km ver. Ergo € 0,03 per kilometer.
Benzine: 7,5 liter per 100 km. of te wel 0,075 liter per kilometer, bij een prijs van € 1,80 maakt € 0,135 per kilometer.
Diesel: 6 liter per 100 km. dus 0,06 liter per km. kosten, diesel € 1,50 derhalve € 0.09 per kilometer.
Samenvattend: Benzine kost het meest, maar liefst 4,5 maal zo veel als elektrisch rijden in een Opel Ampera. Diesel is minder duur, maar u betaald nog altijd 3 maal zo veel.
29. E-laadpunten in Almelo?
Onderstaand, het antwoord van het College op de vragen die VVD_Raadslid Hetty Rettensberger stelde over het beleid m.b.t. E-Laadpunten overgenomen van website VVD afdeling Almelo.
Geachte mevrouw Rettensberger,
Op 27 maart 2012 is uw mail ontvangen waarin u uw vragen stelt over het beleid van de gemeente over E-oplaadpunten. Met deze brief beantwoorden wij uw vragen.
Vraag 1 Is het bekend dat de investering voor gemeentes zeer beperkt tot nihil is omdat de Stichting e-laad (een initiatief van de samenwerkende netbeheerders) kapitaal beschikbaar stelt om oplaadpunten te realiseren?
Wij zijn met het initiatief van genoemde Stichting bekend. De Stichting betaalt de oplaadpunten, waarbij de gemeente de energiekosten voor haar rekening moet nemen. De Stichting wenst overigens ook een gratis parkeerplaats. De gemeente zou dan ook de derving van parkeerinkomsten voor haar rekening moeten nemen als het op te laden voertuig op een parkeerplaats met betaald parkeren komt te staan. Het spreekt voor zich dat hier zorgvuldig naar moet worden gekeken ook in relatie tot de bestaande parkeerdruk. De investeringskosten zijn daarmee niet nihil voor de gemeente.
Vraag 2 Is het het college bekend dat de gemeente Almelo geen beleid heeft op het gebied van elektriciteit oplaadpunten voor E-voertuigen? Zijn er plannen om een dergelijk beleid te ontwikkelen, temeer we er van uitgaan dat de gemeente voorstander is van elektrische auto’s?
Vanuit ons beleid inzake duurzaamheid en mobiliteit staan wij positief tegenover deze ontwikkeling. Specifiek beleid op het punt van E-oplaadpunten is er momenteel nog niet. Vanuit onze visie op parkeren wordt hier in het nieuwe parkeerbeleidsplan wel aandacht aan besteed. Dit plan zal nog voor de zomer aan de gemeenteraad worden aangeboden. Daarbij zal een voorstel worden gedaan over de gewenste rol die de gemeente hier zou moeten vervullen. Wij zullen in ieder geval zo spoedig mogelijk criteria ontwikkelen waaraan individuele aanvragen voor oplaadpunten getoetst kunnen worden.
Vraag 3 We hebben begrepen dat er beleid wordt ontwikkeld door de regio Twente, maar dat de regio Twente gezien de tijdsdruk (stichting e-laad biedt de oplaadpunten om niet aan tot een maximum van 10.000 stuks in Nederland) de deelnemende gemeenten heeft geadviseerd met individuele pilot-projecten door te gaan. Start Almelo nu dan ook met één of twee pilot-projecten?
Er is inderdaad een regionale werkgroep waarin afstemming plaats vindt. Onze intentie is om binnen enkele weken in Almelo enkele locaties, bij wijze van pilot, als oplaadpunten aan te wijzen.
Vraag 4 Is het het college vervolgens bekend dat er interesse is om in Almelo (centrum) een oplaadpunt voor E-voertuigen te realiseren? En dat van ambtelijke zijde is gemeld dat er geen interesse was?
Het is bekend dat er interesse is om in het centrum van Almelo een E-oplaadpunt te realiseren. Van het ontbreken van ambtelijke interesse op dit punt is ons niets bekend. Wel is van onze kant begrip en tijd gevraagd voor een zorgvuldige belangenafweging.
Vraag 5 Is het college bekend dat er door autobedrijf in de gemeente Almelo inmiddels meer dan 25 E-voertuigen zijn verkocht? En dat er meerdere bedrijven zijn in Almelo die hun mobiliteitsbehoefte deels invullen met E-voertuigen?
Dit is ons college bekend.
Vraag 6 Is het college bekend dat er door Cogas inmiddels ook een e-voertuig is aangeschaft en dat Cogas een van de founders is van stichting e-laad? Nu Almelo aandeelhouder is van Cogas is het aan de aanvragers (publiek) moeilijk uit te leggen dat Almelo geen beleid heeft.
Wij zijn op de hoogte van deze informatie. Wij hebben u hierboven al geïnformeerd over onze interesse en de hieruit voortvloeiende acties en maatregelen.
Wij gaan er van uit u hiermee op dit moment voldoende te hebben geïnformeerd.
Hoogachtend,
Burgemeester en Wethouders van Almelo,
de secretaris, de burgemeester,
Abonneren op:
Posts (Atom)