woensdag 28 maart 2012

18. Waarom de Opel Ampera zuiniger kan zijn dan de Chevrolet Volt

"Wat is dit nu voor een rare stelling" is waarschijnlijk de eerste gedachte die in je opkomt wanneer je dit leest!
Echter er is een belangerijk (althans in onze ogen) verschil tussen de Opel Ampera en de Chevrolet Volt die deze stelling onderschrijft.
De Chevrolet Volt kent namelijk geen Hold mode. Laat dit nu de mode zijn waarvan wij veel gebruik maken om zo zuinig mogelijk te rijden. Wij stellen immers dat door in bebouwde (stedelijke gebieden) elektrisch te rijden, en op de provinciale wegen en autosnelwegen op benzine, je zo efficiënt mogelijk omspringt met de mogelijkheden van de Opel Ampera.
In de laatste contacten met de My Ampera Agent, die afgelopen vrijdag belde om te vragen hoe de auto beviel, hebben wij overigens ook sugesties gedaan dit in toekomstige opvolgers van de Opel Ampera nog te verfijnen.
Om in de Opel Ampera te schakelen tussen de mode Normal en Hold, dient de knop net boven de blauwe aan/uit knop te worden bedient. Deze moeten we, en dit vraagt echt enige gewenning, steeds drie keer indrukken om te wisselen tussen beide veel gebruikte modi. Het zou veel beter zijn om op het stuurwiel een knop te hebben die we hiervoor zouden kunnen gebruiken (en dan zelf programmeerbaar zodat je deze kunt beperken tot het schakelen tussen de modi die jij veel gebruikt).
Omdat de bewuste huidige knop net boven de blauwe aan/uit knop is gesitueerd, is het ons al een aantal keren overkomen dat we per abuis tijdens het rijden de auto met de blauwe knop uitschakelden. Er gebeurt dan eigenlijk niet zoveel en de auto laat zich ook direct zonder problemen weer inschakelen, echter wij vinden toch dat hierdoor gevaarlijke situaties zouden kunnen ontstaan.
Kijk even naar het bijgevoegde filpje van een Amerikaanse autojournaliste die het verschil tussen de Opel Ampera en de Chevrolet Volt opmerkte. 
Grappig is ook te horen dat de spokesmen van Opel, Nederland als voorbeeld neemt voor het elektrisch rijden in Europa! Filmpje

zondag 18 maart 2012

17. Oplaad problemen met de de Opel Ampera

Hier het antwoord op de laatste vraag van deze Poll op Linkedin;



Op maandag 12 maart moest onze jongste spruit naar een hockey training in Winterwijk. Mooie gelegenheid om eens te laden in dit plaatsje in de achterhoek. Maar liefst 3 opties in Winterwijk, dus dat moet lukken. Laptop mee, kunnen we mooi, terwijl de auto 2 uurtjes laad, nog wat werken. 
Na zoon lief te hebben afgezet bij het hockey veld, via de My Ampera App naar de paal van onze keuze gereden, even zoeken want het adres in de App komt niet overeen met de werkelijke plek, de paal staat toch echt ca. 300 meter hier vandaan en zelfs in een andere straat.
Maar goed, oplaadpaal is vrij, parkeer plaats is vrij, niets staat het laden nog in de weg. Kabel uitrollen in de auto steken, vervolgens in de paal, pasje ervoor, paal schakelt, laden start...........nee toch niet. laadproces wordt direct afgebroken!
Doe we iets fout? Dacht het niet...nog maar eens proberen. Zelfde handelingen in dezelfde volgorde.....weer niet. Nog een aantal keren geprobeerd, ook volgorde veranderd, dus kabel eerst in de paal en dan in de auto, niets werkt.





Wat te doen, weer My Ampera Specialist aanroepen? Heeft niet zoveel zin, want het is na zessen, dus worden we doorgeschakeld naar The New Motion, Kunnen we hen beter direct bellen. Kortaf antwoord van de dame aan de telefoon, "ik geef u een nummer dan kunt u daar naar toe bellen", antwoord van ons: "dacht het niet, u zit daar toch om mij verder te helpen, als we telefoonnummers krijgen bent u niet veel meer dan een veredeld telefoonboek, lijkt ons niet het businessmodel van The New Motion toch?" antwoord: u bent verbonden met een callcenter en wij kunnen niets voor u doen, wel kan ik u doorverbinden met het desbetreffende telefoonnummer, deze mensen kunnen u wel helpen. 
We worden dus doorverbonden met de meldkamer van stichting e-laad. De meneer aan de andere kant van de lijn kan in zijn computer zien dat er niets mis is met de oplaadpaal. Stelt voor deze te resetten en dan kan ik het na 10 minuten nog eens proberen. U raad het al, laden lukt wederom niet. Met de meldkamer van e-laad gebeld en in overleg besloten de volgende paal te proberen.
Deze paal zou volgens de My Ampera App in buurt van de stationsstraat nr 15 in Winterwijk staan, echter dit adres klopt wederom niet. Wel zien we een P+R parkeerplaats aan de andere zijde van de weg ca. 500 terug. Daar maar eens kijken. En ja hoor daar staat de oplaadpaal, weliswaar met een benzine gestookte Honda Civic op de bijbehorende parkeerplaats, maar gelukkig is de kabel lang genoeg om de paal te bereiken. De eigenaar van de Civic komt wel meteen op hoge poten uit het tegenoverliggende huis gerend omdat we de Ampera scheef achter zijn auto parkeeren en hij er zo niet meer uit zou kunnen. Nadat we hem hebben uitgelegd dat we na een uurtje (inmiddels was er al een uur verstreken) weer zouden vertrekken liep hij al mopperend terug naar zijn woning (op zijn sokken). Grappig dat mensen boos worden terwijl ze zelf hun auto fout parkeren.
Laden kan nu eindelijk beginnen. Maar.....wat blijkt, wederom start het laden niet en er zit niets anders op dan nogmaals te bellen met de meldkamer van stichting e-laad. Ze snappen er nu ook niets meer van. De paal is in orde dus ligt het aan de auto. Wij vertellen dat we, wanneer we thuis laden, geen problemen ondervinden en dat gezien het feit dat dit ook met 16 ampère en 220 volt gebeurt, het volgens ons toch niet aan de auto zou moeten liggen. Wij denken eerder dat er iets met onze kabel niet in orde is. Na nog wat ongestructureerd heen en weer gepraat, beëindigen we het gesprek met de vriendelijke heer en besluiten toch nog eens The New Motion te bellen. Er is inmiddels een uur en drie kwartier van de twee uur voorbij en we zijn blij dat we een Opel Ampera rijden en geen volledig elektrische auto want dan waren we nooit meer thuis gekomen.
Uiteindelijk krijgen we Marlou van de The New Motion aan de lijn, die ons verteld dat er inmiddels een gerucht ronddwaalt op de burelen van The New Motion, Opel Breda en stichting e-laad, dat er toch wel eens een probleempje zou kunnen zijn wanneer een Ampera rijder bij een oplaadpaal van e-laad wil laden. Mmmm, dat klinkt onheilspellend.
We praten met Marlou nog wat na over de manier van hulp en het volledig ontbreken van enige structuur en dus analyse van het probleem dat wij hebben en spreken af dat wij weer contact hebben zodra zij meer weet.
De volgende dag bellen we s'morgens met de My Ampera Agent en leggen hem de ervaringen en uitspraken van The New Motion voor. Hij zegt niets te weten van een probleem en gaat het uitzoeken. Ook hij beloofd ons terug te bellen zodra hij meer weet. 
Nu zijn wij niet voor een gat te vangen, dus bellen we zelf ook maar eens met ICU Alfen de producent van de oplaadpaal. Daar wordt direct actie ondernomen en we snel terug gebeld door een ras echte fries die ons vertelt, dat het zo zou moeten zijn dat je bij het laden van de Opel Ampera, eerst de kabel in de oplaadpaal moet steken, de stroom er op moet zetten (met het pasje) en dat je vervolgens de kabel in de auto moet steken. 
Dit is voor ons een volslagen verrassing nu het eigenlijk een beetje tegen natuurlijk is. Immers we leren (althans de technici onder ons) dat je altijd eerst zorgt dat kabels zijn uitgerold en dan pas een stekker in een stopcontact steekt. Dit is veiliger, immers dan staat de kabel nooit onder stroom als we deze door onze handen laten gaan. Wanneer een kabel een beschadiging heeft bijvoorbeeld zouden we een schok kunnen krijgen als er wel stroom op staat.
We slaan het instructie boekje er nog maar een op na, en inderdaad, de handelswijze die de sympathieke Fries van ICU Alfen ons heeft verteld staat exact zo beschreven. Weliswaar niet zo duidelijk maar toch. Ook is het zo dat we dit thuis eigenlijk altijd wel ook zo doen (wij dan). Dat verklaart wellicht dat we thuis nooit problemen hebben ondervonden.
Toch blijft het vreemd, we hebben bij twee van vijf bezochte publieke oplaadpalen wel degelijk kunnen laden, terwijl wij de foute handelswijze ook bij die gelegenheden hebben toegepast.
Nu komen we op korte termijn niet weer in Winterwijk, wel even overwogen er toch naar toe te rijden maar hier van afgezien, zodat we nu niet kunnen testen of dit inderdaad het probleem was. We besluiten maar even af te wachten met welke antwoorden The New Motion, Opel en stichting e-laad komen. 
Welnu op vrijdag worden we gebeld door de meldkamer van stichting e-laad. De paal in Winterswijk waarvan wij op donderdag zouden hebben doorgeven dat deze het niet deed, doet het weer. Hoezo donderdag, we hebben dit op maandag avond gemeld, nee hoor donderdag staat er in mijn systeem. En de andere oplaadpaal (de tweede waar we hebben geprobeerd te laden op maandag avond)? Niet bekend staat niet in het systeem. Erg onbevredigend, nog even doorgevraagd of men nu ook bijhield dat specifiek onze auto dit probleem heeft, zodat bij herhaaldelijke storingen er een historie is die wellicht het oplossen van het probleem vereenvoudigd. Wordt niet geregistreerd!
We besluiten zelf nog maar eens te bellen met The New Motion, en spreken Marlou weer, die de oplossing van ICU Alfen niet kende. Wel vertelde ze dat de tweede oplaadpaal aan de stationsstraat in Winterwijk, door e-laad op maandag avond was afgesloten, nu wij binnen een uur bij twee oplaadpunten hebben geprobeerd te laden en dit bij e-laad wordt aangemerkt als mogelijk misbruik van de laadpas. Dus als het om wat voor reden bij een oplaadpaal niet gaat en men binnen een uur elders probeert te laden dan wordt de oplaadpaal geblokkeerd. Dit is wel heel vreemd.
Ook met Marlou wederom overleg gevoerd over de manier van communiceren registreren en vragen stellen, en Marlou wil graag met ons in gesprek om de gebruik te maken van de hulp die we eerder al hebben aangeboden om hier lijn in aan te brengen (ons stokpaardje). Afspraak volgt op zeer korte termijn daarover later meer natuurlijk.
Vervolgens de My Ampera Agent maar weer eens gebeld. Deze was net als wij onaangenaam verrast over de oplossing van ICU Alfen en de instructie in het boekje van de Ampera. Ook hij was hiervan niet op de hoogte. Wel waren er inmiddels meer klachten binnengekomen bij hem. Hij vind het allemaal heel vervelend en legde ons vervolgens uit dat alle klachten door heel Europa worden verzameld en dan naar Amerika gaan, waarna wij na een uitgebreide analyse aldaar een antwoord kunnen verwachten. Opel Nederland mag eigenlijk niets doen. Dat gaat dus nog wel even duren. Hij benadrukte dat alle Ampera rijders hun klachten moeten doorgeven dat zou helpen bij het oplossen. Wij stelden dat het dus eigenlijk zo is dat alle Ampera rijders voor een meerprijs van € 10.000,= t.o.v. een vergelijkbare benzine of diesel auto, testrijders mogen zijn voor Opel. Onacceptabel in onze ogen, zeker nu Opel, gezien alle vetragingen bij het uitleveren, uitgebreid had kunnen testen in het veld of er zich vreemde problemen voor zouden doen. Verder is het bedroevend dat er niet eens een systeem van vragen en antwoorden is waarmee problemen of gebruikers fouten snel worden getakeld, zodat een telefoontje van een Ampara rijder met de My Ampera Agent ook zin heeft. Wij hebben inmiddels meer zelf uitgezocht dan Opel, waarbij we wel opmerken dat met name de Ampera Agent van goede wil is en hard werkt om antwoorden te krijgen. Echter zijn backoffice laat hem ons inziens mooi in de kou staan.
Resumerend:
Laden zou moeten lukken als we eerst de kabel in de paal steken, dan de stroom erop zetten en vervolgens aansluiten op de auto (we gaan dit verder onderzoeken).
Indien het niet werkt hoef je niet naar een andere paal te gaan, deze wordt afgesloten in verband met vermeend misbruik van uw laadpas.
Opel Nederland en The New Motion, verbinden aan elkaar door en gebruiken buiten kantooruren callcenters die eigenlijk niets weten.
Stichting e-laad heeft weliswaar een meldkamer, maar ook hier ontbreekt enerlei kennis en structuur aangaande vragen en antwoorden.
Kort om, er moet nog erg veel gebeuren, en de volgende auto's dienen zich aan (Toyota).
Wel is een ieder van goede wil, en we kijken dan ook uit naar een goed gesprek met in ieder geval The New Motion.











zaterdag 17 maart 2012

16. Subsidie bij aanschaf Opel Ampera in Provincie Oveijssel

Wanneer u in Overijssel woont en besluit een Opel Ampera te gaan rijden, komt u (onder bepaalde voorwaarden) in aanmerking voor € 1.000,= subsidie. U kunt dit aanvragen bij de provincie met behulp van deze regeling en aanvraag formulieren.
De regeling geld zowel voor privé als voor bedrijven.

woensdag 14 maart 2012

15. Wat gebeurt er met de Opel Ampera als de benzine tank leeg is.

Zoals in een eerder bericht al aangegeven zijn we kort geleden naar Keulen gereden met de Emodz Opel Ampera.
Wij zijn vertrokken met een volle accu en een half volle benzine tank. Zodra we de autosnelweg opreden hebben we de drive mode op hold gezet zodat de resterende stroom opgeslagen in de accu voor de kilometers in de stad Keulen beschikbaar zou blijven.




Circa 30 km voor Keulen (een rit van ongeveer 200 km) gaf de tankmeter aan dat we nu toch echt moesten gaan bij tanken, benzine wel te verstaan). (overigens vrijwel steeds 160 km/h, op de teller 170 km/h, gereden met een verbruik benzine van minder dan 1:10 zie laatste foto).


Zou het geen leuk experiment zijn om te kijken wat er gebeurt als de benzine op is en er nog genoeg stroom aanwezig is in de accu's. Wij dachten van wel! Eerst even instructie boekje erop naslaan, echter geen enkele info! Dan maar gewoon proberen, wat kan er nou helemaal gebeuren?
Welnu, nadat de laatste drup benzine uit de tank is gereden, geeft het dashboard in de Opel Ampera op het mainscreen de melding dat de tank nu toch echt leeg is en dat we benzine moeten inslaan. Vervolgens de melding dat er minder capaciteit is en de auto gaat merkbaar langzamer rijden. 




Probleemloos schakelt de aandrijf motor van de Opel Ampera vanzelf over op de stroom uit de accu. Verschillende meldingen in zake de noodzakelijke tankstop volgen elkaar bij herhaling op en we besluiten  (gelukkig al na 3 km) om te gaan tanken.




Na de tankbeurt start de auto automatisch de generator op die vervolgens ca. 2 minuten blijft draaien en dan weer uitgaat, dit laatste waarschijnlijk om er voor te zorgen dat lucht weer uit het systeem is en de start stop van de generator weer vlekkeloos kan verlopen.
Aldus; geen enkel probleem, wel jammer dat dit niet in het instructie boekje wordt beschreven.

dinsdag 13 maart 2012

14. Events en Rally's met Emodz Opel Ampera

Het is de bedoeling dat we met de Emodz Opel Ampera gaan deelnemen aan de volgende events.


Van 13 tot en met 15 juni 2012 vind de Hansa Greentour plaats. Zie voor het programma de website. Het is mogelijk voor om als bijrijder mee te rijden en deel te nemen aan het programma. Indien u hiervoor interesse heeft neem dan contact met ons op. Voor het programma verwijzen naar de website van de organisatie.



Daarnaast vind op 14 september 2012 de Professional Passionates Electric Rally 2012 plaats. Ook hiervoor zoeken we een bijrijder. Eveneens contact met ons op nemen als u interesse heeft. Voor het programma hier de link naar de website van de organisatie.


Mail ons op emodz.ampera@gmail.com 

zondag 11 maart 2012

13. Kun je in de Opel Ampera E10 brandstof tanken?

Onderweg van Almelo naar Keulen, rijdend op benzine omdat we de stroom in de accu wilden gebruiken in de stad Keulen, kwam het onvermijdelijk moment dat we voor de tweede keer sinds de start van ons project Emodz Ampera, benzine moesten tanken. Overigens hebben we de tank kompleet leeg gereden en de laatste kilometers (3 ongeveer) elektrisch naar het tankstation gereden, maar daarover in een volgend bericht meer.



Op ca. 30 km voor Keulen aan de A3 hebben we bij een Aral tankstation de tank van de Ampera gevuld. Toen we aan kwamen rijden bij het tankstation vielen ons de bovenstaande prijzen op. Ietsje minder duur dan in Nederland. Interessanter is echter antwoord op de vraag: zouden we nog goedkoper kunnen tanken door Super E10 in te slaan?
Instructie boekje erbij gepakt, maar helaas geen uitsluitsel. Zouden we via de Ampera App op de smartphone de My Ampera Agent aanroepen? Nee, gaat te ver, 't is zaterdag en dan zou e.e.a. worden doorgeschakeld naar The New Motion, en die weten nu juist alleen heel veel over het elektrisch rijden.
Dan maar gewoon Super Plus (RON95 in Duidsland) tanken, geen risico's nemen met de nieuwe auto.
Weer terug op het vertrouwde honk via internet geprobeerd het antwoord op deze vraag te vinden. Welnu er is een site die alle type's voertuigen in de database heeft staan en waar je kunt kijken of jouw auto geschikt is voor E10 brandstof. Aldus voor Opel , zou moeten kunnen, immers zit een corsa motor in. Helemaal zeker ben ik niet van mijn zaak, want op dezelfde site stond ook Fisker vermeld, waarbij deze info over Fisker nu juist weer de vraag oproept of de site wel is bijgewerkt voor de Ampera. Wie het weet mag het zeggen!


Dan nog even over het nut van E10 brandstof in het algemeen.


Zoals we kunnen aflezen op de pomp hebben we exact 35 liter getankt voor € 1,719 maakt € 60,17 Als we E10 hadden getankt met een prijs van € 1,649 dan had ons dat € 57,72 gekost. Op één tankvulling dus een verschil van € 2,45.
Daarnaast is het verbruik ca. 2% ongunstiger dus op 35 liter 0,7 liter; ad € 1,649 maakt € 1,15. De uiteindelijke winst is dus slechts € 1,30 per tank. Bijkomend voordeel is wel dat het t.o.v. benzine ca. 10% gunstiger is met betrekking tot de CO2 uitstoot.

dinsdag 6 maart 2012

12. Opel Ampera; volgens Opel de eerste E-REV



Via een volger, Leon G, van de door ons gestarte discussie op linkedin hebben we hier een link naar goede verklaring van de werking van de Ampera. Veel leesplezier en dank Leon voor de tip. 

11. Problemen met stroom tanken in de Emodz Opel Ampera

Afgelopen week is een van onze medewerksters, in verband met haar opdracht, op donderdag en vrijdag naar Amsterdam op en neer geweest met de Opel Ampera. Tegenover het kantoor van de opdrachtgever Favela Fabric is een dubbele parkeerplaats met een oplaadpaal van Nuon.



Bij aankomst donderdag ging het al mis. Er stond een mini met Italiaans kenteken op een van de plaatsen, en de Tesla van The New Motion op de andere beschikbare plaats. Geen plekje dus. De Mini zou er weliswaar niet mogen staan, maar wat doe je eraan?
Ergens anders parkeren dus. Nu wil het geval dat er inmiddels een leuk project loopt in A'dam, namelijk Car2Go, vervelend bijverschijnsel is echter wel dat in de wijdere omgeving van het Frederiksplein bij alle oplaadpalen een Smart van Car2Go staat. Aldus parkeerbeheer gebeld en de Ampera maar zolang op de laad en los plek van de Albert Hein geparkeerd. Met een briefje achter de voorruit. 
Na uur een uurtje (09:00 uur) was mini weg en kon de Emodz Ampera naast de Nuon paal worden geparkeerd en kon het opladen beginnen. Kabel in auto, kabel in paal, pasje ervoor en laden maar.
Bij terugkomst echter bleek dat het laadproces, vrijwel direct na het starten van het laden, was afgebroken met als gevolg dat de auto niet was bijgeladen. Oorzaak niet duidelijk, dat zou een dag later pas duidelijk worden.
In de veronderstelling iets fout te hebben gedaan, is onze collega met nog 13 km. in de batterij naar haar afspraak bij de Westergasfabriek gereden. Daar waren alle in de buurt beschikbare oplaadpalen bezet, en dus ook daar niet bijladen. Na de afspraak teruggereden op benzine naar het Oosten van het land, de thuisbasis van de Emodz Ampera. 
Zo zie je maar, met een Leaf of Tesla zouden we serieus een probleem hebben gehad, immers die moet je wel laden anders kom je niet thuis.
Vrijdagmorgen: Plek naast de Tesla, die er nog steeds staat, is vrij. Auto geparkeerd en de gehele exercitie nog maar eens uitvoerig met de gebruiksaanwijzingen erbij herhaald. En wat blijkt, op donderdag toch niet zoveel fout gedaan, want het laden lukt niet. Er zou een storing zijn.
Wat nu te doen: overleg met collega's in het Oosten van het land.
The New Motion bellen; deze vragen vriendelijk welke paal het betreft en verwijzen door naar de Nuon, echter wel met vermelding van een verkeerd telefoonnummer. De Nuon beloofd een monteur langs te sturen. Deze stelt enkele uren later vast dat het aan de auto ligt.
Dan maar Opel bellen. Beste direct de My Ampera specialist bellen, die weet het ongetwijfeld het meeste van. Met de APP my Ampera die we inmiddels op de telefoon hebben geïnstalleerd de My Ampera specialist aangeroepen. Er wordt opgenomen door een medewerker van Opel Assistants, die niets snapt van de vraag of we kunnen worden doorverbonden met de My Ampera specialist. Wie is dat, wat is zijn naam (Pim van Zuilen), wat voor probleem heeft u, weet niet, nooit van gehoord ezv.
Via een ander nummer toch Pim van Zuilen weten te bereiken, in het verleden al vaker met hem gesproken inzake de gebrekkige communicatie over levertijd na aanpassingen ed.). Pim heeft samen met Opel Assitants geregeld dat er een ANWB wegenwacht medewerker langs kwam die vaststelde dat er niets aan de Emodz Ampera mankeerde, zijn vermoeden was dat de laadpaal niet funtioneerde. Inmiddels dachten de ANWB man en mijn collega dat de Tesla van The New Motion toch wel vol zijn na 2 nachten en anderhalve dag aan de paal te hebben gehangen. Stekker van Tesla eruit van Emodz Ampera erin, en ja hoor laden.
Op vrijdag avond kon de terugreis in ieder geval weer met een volle accu worden aangevangen en bleef daardoor de benzine consumptie weer beperkt tot het absolute minimum (zie voor een indicatie hiervan bericht 9).
Wel direct naar de dealer Kamp in Almelo, om te laten kijken naar een oranje waarschuwingslampje van het motormanagement systeem dat sinds de laadproblematiek is blijven branden. Hiervoor is zelfs een monteur van Kamp blijven wachten tot na vijven. Hulde.
Minder hulde voor wederom de communicatie van Opel Nederland en de hulp van The New Motion. Deze laatste had in onze ogen contact moeten zoeken met Nuon inzake de laad problemen op donderdag en dit hadden ze ook moeten monitoren naar onze mening. Opel heeft beloofd, bij monde van Pim van Zuilen dat e.e.a. in APP zal worden aangepast. Dat monitoren wij dan wel weer.



zaterdag 3 maart 2012

10. Gebrek aan info voor potentiële koper van een Opel Ampera

Wij hebben onze Opel Ampera al lang geleden (meer dan een jaar) besteld en destijds was er niet veel meer informatie dan een A4 leaflet met hierop prijzen en uitvoeringen. 

We hebben al in een eerder bericht besproken wat nu het verschil is tussen NAV & Bose (optie) en de standaard uitvoering. Toen wij de auto bestelden, was er geen info over het uploaden van alle oplaadpalem in de af fabriek NAVigatie. We zijn er dus op de gok van uit gegaan dat het niet mogelijk zou zijn om complete bestanden van bijvoorbeeld oplaadpalen.nl of vergelijkbaar te uploaden. Dit heeft goed uitgepakt (lees het eerder geplaatste bericht 5) maar het had ook een minder gelukkig gekozen gok kunnen zijn. Nog steeds weet men bij Opel Nederland en bij The New Motion niet, of het al dan niet mogelijk is. Een bezoek aan een Duitse dealer in Köln gisteren gaf uitsluitsel. Volgens de verkoper aldaar; definitief niet mogelijk.
Verder pratend met deze verkoper gaf deze aan dat het ook helemaal niet nodig zou zijn om oplaadpalen te uploaden in het systeem. Hij was van mening (Opel Duitsland instructies?) dat men de Ampera overal eenvoudig kon aansluiten op een 220 Volt aansluiting, mits die maar 16 A. gezekerd zou zijn.
Dit vonden we een interessante uitspraak en dat riep om de volgende vraag: "maar bij een oplaadpaal gaat het toch veel sneller", antwoord: "nee hoor, de Ampera kan met maximaal 16 A. geladen worden niet meer, dus het duurt overal even lang", vraag van ons: "maar de draagbare 220 Volt lader van Voltec is toch afgezekerd op 5 A dan wel 10 A?" antwoord: "nee hoor 8 A of 16 A". 
Is het dan toch zo dat de voor Nederland geleverde draagbare 220 Volt laadkabel (instelbaar (twee of vier groene lampjes voor 5 of 10 A)) anders is dan die voor bv. Duitsland? Wij denken van wel. Aan de binnenzijde van het Nederlandse instructie boekje is een sticker geplakt waarop staat dat de kabel is bedoeld voor het laden met 5 of 10 A. in tegenstelling van hetgeen in het boekje  elders staat vermeld. Nu wij een aparte groep hebben vrijgemaakt voor het laden van de Opel Ampera, zouden we dus met een Duitse kabel wel met 16 A. kunnen laden. Dit gaan we natuurlijk testen, dus hierover later meer.
Vervolgens nog even gesproken over de levertijden, die in Duitsland op dit moment 13 weken bedraagt.
Bij het afscheid krijgen we nog de aanbieding om een proefrit te maken, dit kunnen we afspreken bij de Kundendienst en kost maar liefst € 90,=, die we terug krijgen als we een Opel Ampera kopen. Dit aanbod hebben we vriendelijk afgeslagen.
Wel dankbaar hebben we de uitgebreide folder (boekje) in ontvangst genomen, samen met een tweede technische gegevens folder. Ook onze Opel dealer Kamp in Almelo kende deze folders niet en was dan ook blij dat hij deze van ons mocht houden.