maandag 28 mei 2012

33. Aanvraag e-laad oplaadpaal in gemeente Almelo

Steunt de overheid (lokaal, provinciaal en landelijk) nu wel of het niet het elektrisch rijden? Om antwoord te krijgen op deze vraag wil wij jullie deelgenoot maken van onze ervaringen.


Op 11 december 2010 hebben wij onze Emodz Ampera gereserveerd bij de Opel Importeur. Vervolgens op 2 juli 2011 de definitieve bestelling gedaan bij de plaatselijke Opel dealer Kamp in Almelo.


Ervaring met de Gemeente Almelo


Op 8 september 2011 heeft The New Motion met ons contact opgenomen om o.a. een oplaadpunt voor ons te kunnen realiseren via stichting e-laad.
Vervolgens ontvingen wij op 28 september 2011 van The New Motion de bevestiging dat het oplaadpunt bij e-laad is aangevraagd.


Zal ongeveer 3 maanden gaan duren!


Op 9 november 2011 het ontluisterende bericht van The New Motion dat de gemeente Almelo niet meewerkt aan het plaatsen van oplaadpalen via individuele aanvragen. Men gaat strategische plekken aanwijzen, en op basis van het inwoner aantal van ca. 70.000 zeven stuks oplaadpalen realiseren. De desbetreffende ambtenaar gaat contact met ons opnemen (moet nog steeds gebeuren). Onze aanvraag betreft immers een plek aan de P-ring midden in het centrum van Almelo, zou zo maar eens een strategische plek kunnen zijn!? In dezelfde mail ook een bijlage aangaande een subsidie van de provincie Overijssel inzake de aanschaf van een elektrische auto. Hierover meer onder het hoofdstuk provincie Overijssel.


Zelf maar eens contact gezocht met de gemeente Almelo, die nota bene zelf aandeelhoudster is van de Cogas een van de founders van stichting e-laad. U raad het al, een muur van onwetendheid en onbegrip. Daarnaast niets zeggende argumenten als derving parkeer inkomsten en hoge kosten voor de gemeente. (grappig detail: onderzoek heeft uitgewezen dat er in Almelo 300 parkeerplaatsen te veel zijn).


Op 29 februari 2012 zijn we naar het stadhuis in Almelo geweest om aan te horen hoe het nieuwe parkeerbeleid voor de binnenstad er uit zou zien. Daar gesproken met de externe adviseur van de gemeente die verantwoordelijk is voor de vernieuwende ideeën. Die wist ons te vertellen dat geen enkele rekening is gehouden met het plaatsen van oplaadpalen voor elektrische auto's. Wij geven aan dat indien met niet wil meegaan in individuele aanvragen, het wellicht een idee is dat men op de "lang" parkeren plaatsen in de binnenstad, dan wellicht een aantal van de zeven "beschikbare" palen zou kunnen plannen.


Steun uit onverwachte hoek: Op 27 maart 2012 heeft de VVD fractie vragen gesteld aan burgemeester en wethouders aangaande het beleid inzake oplaad punten voor e-voertuigen.
Interessant is dat men bij de gemeente Almelo in de veronderstelling leeft dat de stroom voor de oplaadpaal door de gemeente dient te worden betaald. Dit is onjuist, immers op de website van e-laad is terug te vinden dat dit voor rekening van e-laad is. 
Verder staat er in antwoord op vraag 2 dat er weliswaar nog geen beleid is, maar dat men bij het nieuwe parkeer beleidsplan ruimte heeft ingebouwd aangaande het plaatsen van oplaadpunten. Dit is geheel in strijd met hetgeen ons tijdens de voorlichtingsbijeenkomst in het stadhuis op 29 februari 2012 is medegedeeld.
Ook het antwoord op vraag 3 is verwarrend. Op dinsdag 22 mei 2012 spraken wij telefonisch met de ambtenaar die is belast met dit onderwerp. Deze gaf aan dat er geen medewerking wordt verleend aan het plaatsen van oplaadpunten op basis van individuele aanvragen. Geheel in strijd dus met de antwoorden aan de VVD, en het advies van de regio Twente aan de gemeente Almelo (getuige de mail van regio Twente aan ons 21 maart 2012).


Ergo; ondanks steun van mensen bij de Cogas en stichting e-laad, vragen van de VVD fractie, en advies van de regio Twente, zal er in Almelo nimmer een oplaadpunt worden gerealiseerd op basis van individuele aanvragen bij de stichting e-laad. Dat is een gemiste kans. Immers er zijn meer dan 40 e-voertuigen verkocht in Almelo. Derhalve mist Almelo tenminste 20 gratis palen naast de 7 oplaadpalen die men op basis van het inwonertal kan plaatsen. Onze paal gaat in ieder geval naar de buur gemeente waar ons bedrijf is gevestigd. 
Daarnaast zullen we een eigen oplaadpunt realiseren bij ons kantoor midden in Almelo en hebben we een punt voorgestelt via "Love To Load" in Almelo. 


Wordt ongetwijfeld vervolgt.

zondag 20 mei 2012

32. Love To Load actie in #Almelo........

Wie helpt ons aan een laadpaal voor elektrische auto's in Almelo???
Surf naar ons Love To Load adres in #Almelo en stem
Worden we uitgekozen, dan organiseren wij van Emodz natuurlijk een Plug and Play party naar het voorbeeld van The New Motion.







31. Wat doet Emodz......TCTubantia 19 mei 2012

Vervoer moet je plannen

De elektrische auto wordt binnen enkele jaren een onmisbare schakel in de mobiliteit van burgers en bedrijven. Nu al kunnen ze veel geld besparen door hun gedrag af te stem­men op hun werkelijke mobiliteitsbehoefte, is de stellige overtuiging van Henk Meiborg en Tom Velthuis van Emodz.



door Martin Ruesink - foto Frans Nikkels

T
wee auto’s op de oprit, waarvan er een het groot­ste deel van de week niet wordt
 gebruikt. Een ziekenhuis met vijf gereedstaande be­drijfsauto’s op de parkeer­plaats, voor personeel dat onverwacht op pad moet.

„Waarom worden die wa­gens niet ’s avonds en ’s nachts door een beveiligings­bedrijf gebruikt en waarom hebben ze allemaal brand­stofmotoren?”,
 vraagt Henk Meiborg zich af.

Het zijn zomaar twee alle­daagse voorbeelden van on­ze vastgeroeste patronen in mobiliteit. De continue be­schikbaarheid van (eigen) ge­motoriseerd vervoer geeft de zekerheid van onbeperk­te vrijheid. „Maar vrijwel niemand durft alle kosten van het eigen wagenbezit eens kritisch af te zetten te­gen de werkelijke behoefte aan mobiliteit”, zegt Tom Velthuis.

Velthuis en Meiborg advise­ren met hun onderneming Emodz vanuit Harbrink­hoek bedrijven over slim­mer
 mobiliteitsbeleid. De kern van het advies is een betere planning van het be­nodigde vervoer, zowel voor werk als privégebruik. Door strakker te plannen en van een breder assortiment ver­voermiddelen gebruik te ma­ken, kunnen de kosten flink worden teruggebracht. Voor een bedrijfje dat nu pakweg dertien leasewagens met brandstofmotor heeft, kan de nieuwe aanpak in vier jaar 70.000 euro opleveren.

Via slimme volgsytemen kunnen werkgevers en werk­nemers precies het juiste ver­voermiddel voor de gewens­te klus (dichtbij dan wel ver­af) beschikbaar krijgen. De ene keer is dat nog een auto met benzinemotor, een vol­gende
 keer een elektrische auto, een scooter op stroom, het openbaar vervoer of zelfs de fiets. „ Ook de fiets ja”, zegt Velthuis. „ Mis­schien vinden sommige werknemers dat minder leuk, maar het levert wel geld op.”

Als een werknemer snel voor een betrekkelijk kort ritje een elektrische auto no­dig heeft, geef je hem niet een volledig opgeladen exemplaar mee. Die kun je beter bewaren voor een an­der,
 die verder moet rijden”, zegt Meiborg. „Hetzelfde principe geldt in het week­end, als medewerkers privé­kilometers maken. Ook dan heb je lang niet altijd per se een auto met brandstofmo­tor nodig, alleen als je van plan bent wat verder weg te rijden. Dat kun je plannen en dat loont. Je fiscale bijtel­ling daalt immers aanzien­lijk.”

Die benadering levert bedrij­ven en werknemers niet al­leen (fiscaal) voordeel op, maar pakt ook gunstig uit als bij aanbestedingen het groene karakter wordt mee­gewogen. Met name het te­rugdringen van co2- uitstoot en fijnstof levert harde eu­ro’s
 voordeel op. Emodz ziet een centrale rol weggelegd voor elektrische voertuigen in slimme en energiezuinige vervoersop­lossingen. „ De elektrische auto bijvoorbeeld, dat is niet alleen een vervoermiddel.
Dankzij zijn uitstekende ac­cu’s is het ook een heel mooie opslagmogelijkheid voor elektriciteit die met wind en zonnepanelen wordt opgewekt. Die opslag­mogelijkheid ontbreekt nu vaak nog en dat is zonde”, zegt Meiborg. „Op die ma­nier maakt de elektrische au­to deel uit van een zoge­naamd smart grid, een sa­menhangende infrastruc­tuur die het gebruik van fos­siele brandstoffen zoveel mo­gelijk beperkt.”

Meiborg rijdt zelf in een (elektrische) Opel Ampera en distribueert samen met Velthuis in Duitsland elektri­sche scooters van het merk Ebretti. Deze twee vervoer­middelen maken deel uit
 van de zoektocht naar een nieuwe mobiliteit, die zowel schoon als betaalbaar moet zijn.

Emodz zoekt bereikbare schone mobiliteit vooral in de optimale afstemming van slimme technieken en systemen die dure voorzie­ningen voor piekgebruik te­rugdringen. „We willen ab­soluut niet doen alsof we weten welke oplossingen hét antwoord op het mobili­teitsvraag gaan worden”, zegt Velthuis. „Wat we wel weten, is hoe je nu geld en milieu kunt besparen met behoud van je mobiliteit”, al­dus
 Meiborg.

Meer informatie op www.emodz.nl


‘ Wat we wel weten is hoe je geld en milieu kunt besparen met behoud van mobiliteit’




Tom Velthuis en Henk Meiborg van Emodz adviseren bedrijven over slimmer mobiliteitsbeleid

donderdag 10 mei 2012

30. Benzine vier en een half en Diesel drie maal duurder dan EV


Op verzoek een berekening op basis van gegevens o.a. uit de Autoweek nr. 5 jaargang 23, en inmiddels onze eigen ervaringen. We nemen de gegevens uit onderstaande reactie van ons op de test met de Chevi Volt in vorengenoemd blad als basis. Destijds hadden we te maken met een duidelijk lagere benzine prijs, en wisten we nog niet dat 70 km per accu (in een Opel Ampera) mogelijk was. Scrol verder naar beneden voor de nieuwe berekening.


Zijn auto journalisten negatief over elektrische auto's of niet. Mijn reactie op artikel over de Volt in de autoweek nr. 5 jaargang 23.
Per e-mail aan autoweek@autoweek.nl 

In reactie op de test van de Chevi Volt op pagina 40 e.v. 

Beste Cornelis Kit, 

Je eindoordeel lezende op pagina 42 deed mij beseffen dat bij het testen van de Volt je geheel voorbij gaat aan het doel van de Volt, namelijk een brug slaan tussen auto's die op fossiele brandstoffen rijden en elektrisch aangedreven auto's. 

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat veel bestuurders van auto's per dag niet meer dan 70 km rijden. Dit is de doelgroep voor auto's als de Volt. 
Ik heb met behulp van de gegevens, die jullie in de tabelletjes op pagina 41 en 42 weergeven, een paar sommetjes gemaakt, die duidelijk maken dat wanneer je deze doelgroep in ogenschouw neemt, de Volt een erg interessante auto is. 

Wanneer je met een Volt per dag 100 km aflegt is het verbruik 3,2 liter. Daarnaast verbruik je één accu lading of wel 10,4 kWh. Kosten € 5,60 voor benzine en € 2,10 aan stroom (kWh prijs € 0,21) maakt € 7,70 per dag.
Indien je dit op benzine zou doen met een auto die 7,5 liter per 100 km gebruikt dan kost je dit € 13,20 per dag. Besparing € 5,50 per dag. Ga er nu van uit dat je 220 dagen per jaar, voor je woon werk, die 100 km rijdt en de besparing is al gauw € 100,= per maand.
Daarnaast betaal je geen wegenbelasting. Tel daarbij op de voordelen die er fiscaal zijn te behalen (bijtelling berijder, investeringsaftrek bedrijven) en financieel is het zelfs gunstiger dan een benzine (lease) auto met eenzelfde uitstraling en luxe. (waarom laat je de standverwarming (bij dit weer nota bene) bijvoorbeeld geheel buiten beschouwing in je test).
Bij de kilometers in het voorbeeld hierboven is de winst op CO2 uitstoot, voor vele kopers wellicht een net zo belangrijk argument, navenant.
Immers bij de verbranding van 1 liter benzine stoot een auto 22,5 gram/km uit. Een Volt in vorengenoemd voorbeeld (100 km per dag) stoor dus per 3,2 liter maal 22,5 gram, maakt 72 gram CO2 uit. Een benzine auto met een verbruik van 7,5 liter per diezelfde 100 km; 168,75 gram CO2 maar liefst meer dan 2 maal zoveel! Hier zit de winst voor het milieu (wel groene stroom tanken). 


Overigens is het ook nog eens zo dat je waarschijnlijk, als je 100 km per dag rijdt, 50 km heen en 50 km terug rijdt. Wellicht is het dan mogelijk om te laden in periode tussen heen- en terugreis. In dat geval gebruik je alleen maar “groene” stroom en zijn de kosten nog lager en de winst voor het milieu nog groter. 

Auto's als de Volt maken de transitie mogelijk om over te stappen op elektrische auto's. In de periode dat de infrastructuur voor elektrisch rijden er nog niet voldoende is, kun je zonder angst dat je langs de weg komt te staan van A naar B. Daarnaast met de mogelijkheid om toch vanuit Groningen naar je schoonmoeder in Maastricht te rijden. Echter je schoonmoeder bezoek je niet elke week en met een beetje beleid kun je de dagelijkse kilometers zelfs geheel elektrisch rijden. Dat is de winst van deze auto en derhalve verdienen deze initiatieven de titel auto van het jaar. 

Groet Henk Meiborg http://nl.linkedin.com/in/henkmeiborg

29. E-laadpunten in Almelo?





Onderstaand, het antwoord van het College op de vragen die VVD_Raadslid Hetty Rettensberger stelde over het beleid m.b.t. E-Laadpunten overgenomen van website VVD afdeling Almelo.

Geachte mevrouw Rettensberger,

Op 27 maart 2012 is uw mail ontvangen waarin u uw vragen stelt over het beleid van de gemeente over E-oplaadpunten. Met deze brief beantwoorden wij uw vragen.

Vraag 1 Is het bekend dat de investering voor gemeentes zeer beperkt tot nihil is omdat de Stichting e-laad (een initiatief van de samenwerkende netbeheerders) kapitaal beschikbaar stelt om oplaadpunten te realiseren?
Wij zijn met het initiatief van genoemde Stichting bekend. De Stichting betaalt de oplaadpunten, waarbij de gemeente de energiekosten voor haar rekening moet nemen. De Stichting wenst overigens ook een gratis parkeerplaats. De gemeente zou dan ook de derving van parkeerinkomsten voor haar rekening moeten nemen als het op te laden voertuig op een parkeerplaats met betaald parkeren komt te staan. Het spreekt voor zich dat hier zorgvuldig naar moet worden gekeken ook in relatie tot de bestaande parkeerdruk. De investeringskosten zijn daarmee niet nihil voor de gemeente.

Vraag 2 Is het het college bekend dat de gemeente Almelo geen beleid heeft op het gebied van elektriciteit oplaadpunten voor E-voertuigen? Zijn er plannen om een dergelijk beleid te ontwikkelen, temeer we er van uitgaan dat de gemeente voorstander is van elektrische auto’s?
Vanuit ons beleid inzake duurzaamheid en mobiliteit staan wij positief tegenover deze ontwikkeling. Specifiek beleid op het punt van E-oplaadpunten is er momenteel nog niet. Vanuit onze visie op parkeren wordt hier in het nieuwe parkeerbeleidsplan wel aandacht aan besteed. Dit plan zal nog voor de zomer aan de gemeenteraad worden aangeboden. Daarbij zal een voorstel worden gedaan over de gewenste rol die de gemeente hier zou moeten vervullen. Wij zullen in ieder geval zo spoedig mogelijk criteria ontwikkelen waaraan individuele aanvragen voor oplaadpunten getoetst kunnen worden.

Vraag 3 We hebben begrepen dat er beleid wordt ontwikkeld door de regio Twente, maar dat de regio Twente gezien de tijdsdruk (stichting e-laad biedt de oplaadpunten om niet aan tot een maximum van 10.000 stuks in Nederland) de deelnemende gemeenten heeft geadviseerd met individuele pilot-projecten door te gaan. Start Almelo nu dan ook met één of twee pilot-projecten?
Er is inderdaad een regionale werkgroep waarin afstemming plaats vindt. Onze intentie is om binnen enkele weken in Almelo enkele locaties, bij wijze van pilot, als oplaadpunten aan te wijzen.  

Vraag 4 Is het het college vervolgens bekend dat er interesse is om in Almelo (centrum) een oplaadpunt voor E-voertuigen te realiseren? En dat van ambtelijke zijde is gemeld dat er geen interesse was?
Het is bekend dat er interesse is om in het centrum van Almelo een E-oplaadpunt te realiseren. Van het ontbreken van ambtelijke interesse op dit punt is ons niets bekend. Wel is van onze kant begrip en tijd gevraagd voor een zorgvuldige belangenafweging.

Vraag 5 Is het college bekend dat er door autobedrijf in de gemeente Almelo inmiddels meer dan 25 E-voertuigen zijn verkocht? En dat er meerdere bedrijven zijn in Almelo die hun mobiliteitsbehoefte deels invullen met E-voertuigen?
Dit is ons college bekend.

Vraag 6 Is het college bekend dat er door Cogas inmiddels ook een e-voertuig is aangeschaft en dat Cogas een van de founders is van stichting e-laad? Nu Almelo aandeelhouder is van Cogas is het aan de aanvragers (publiek) moeilijk uit te leggen dat Almelo geen beleid heeft.
Wij zijn op de hoogte van deze informatie. Wij hebben u hierboven al geïnformeerd over onze interesse en de hieruit voortvloeiende acties en maatregelen.

Wij gaan er van uit u hiermee op dit moment voldoende te hebben geïnformeerd.



Hoogachtend,
Burgemeester en Wethouders van Almelo,
de secretaris,            de burgemeester,

28. Samenwerking tussen Ecomobiel en Hansa Green Tourtour

Samenwerking ecomobiel en Hansa Green Tour
ecomobiel, de vakbeurs voor duurzame mobiliteit, en Hansa Green Tour, het internationale netwerk evenement voor duurzame energieoplossingen, gaan samenwerken. De organisaties delen de ambitie om duurzaam ondernemerschap hoger op de maatschappelijke agenda te krijgen. "We zijn er beiden van overtuigd dat duurzaam ondernemen geen groene droom is, maar een businessmodel."

De gemeenschappelijke visie vormt een stevige basis voor de samenwerking. Beide organisaties zorgen via hun eigen netwerk voor wederzijdse promotie.  Roel Swierenga van Hanze Development organiseert de Hansa Green Tour voor de derde keer. Gerben Bierbooms van 54Events: "Onze evenementen zijn vrijwel even oud! Dit jaar vindt de vierde editie van ecomobiel plaats op 9 en 10 oktober in Ahoy' Rotterdam."

Hansa Green Tour
De Hansa Green Tour is een jaarlijks internationaal netwerk evenement voor Nederlandse en Duitse ondernemers en beleidsmakers. Het event wordt door Hanze Development georganiseerd in de vorm van een Tour. Event director Roel Swierenga: "Er wordt gereden met hybrides, elektrisch aangedreven auto's en auto's op biobrandstof door het Hanzegebied van Noord-Europa."  In 2012 start de Tour vanaf Groningen Airport Eelde. Na tussenstops in diverse plaatsen eindigt in Hamburg. Het programma omvat o.a. bezoeken aan bedrijven en steden met innovatieve toepassingen op het gebied van duurzame energie. De Hansa Green Tour vindt plaats van woensdag 13 tot en met 15 juni.

Aanmelden kan nog tot 20 mei.

Matchmaking
Het contact tussen Hansa Green Tour organisator Hanze Development en ecomobiel werd gelegd via Emodz, de nieuwe Duitse samenwerkingspartner van ecomobiel. Matchmaking is een belangrijk onderdeel van zowel de Hansa Green Tour als van ecomobiel. "Ondernemers en beleidsmakers moeten met elkaar om de tafel," aldus de samenwerkingspartners. Het leggen van nieuwe zakelijke contacten in Nederland en Duitsland is de rode draad.  ecomobiel beoogt internationalisering van het beursconcept en daarbij is ook Duitsland een belangrijke markt. ecomobiel en Emodz zullen beide deelnemen aan de Hansa Green Tour.

Meer informatie: www.ecomobiel.nl en www.hansagreentour.com.