zondag 11 maart 2012

13. Kun je in de Opel Ampera E10 brandstof tanken?

Onderweg van Almelo naar Keulen, rijdend op benzine omdat we de stroom in de accu wilden gebruiken in de stad Keulen, kwam het onvermijdelijk moment dat we voor de tweede keer sinds de start van ons project Emodz Ampera, benzine moesten tanken. Overigens hebben we de tank kompleet leeg gereden en de laatste kilometers (3 ongeveer) elektrisch naar het tankstation gereden, maar daarover in een volgend bericht meer.



Op ca. 30 km voor Keulen aan de A3 hebben we bij een Aral tankstation de tank van de Ampera gevuld. Toen we aan kwamen rijden bij het tankstation vielen ons de bovenstaande prijzen op. Ietsje minder duur dan in Nederland. Interessanter is echter antwoord op de vraag: zouden we nog goedkoper kunnen tanken door Super E10 in te slaan?
Instructie boekje erbij gepakt, maar helaas geen uitsluitsel. Zouden we via de Ampera App op de smartphone de My Ampera Agent aanroepen? Nee, gaat te ver, 't is zaterdag en dan zou e.e.a. worden doorgeschakeld naar The New Motion, en die weten nu juist alleen heel veel over het elektrisch rijden.
Dan maar gewoon Super Plus (RON95 in Duidsland) tanken, geen risico's nemen met de nieuwe auto.
Weer terug op het vertrouwde honk via internet geprobeerd het antwoord op deze vraag te vinden. Welnu er is een site die alle type's voertuigen in de database heeft staan en waar je kunt kijken of jouw auto geschikt is voor E10 brandstof. Aldus voor Opel , zou moeten kunnen, immers zit een corsa motor in. Helemaal zeker ben ik niet van mijn zaak, want op dezelfde site stond ook Fisker vermeld, waarbij deze info over Fisker nu juist weer de vraag oproept of de site wel is bijgewerkt voor de Ampera. Wie het weet mag het zeggen!


Dan nog even over het nut van E10 brandstof in het algemeen.


Zoals we kunnen aflezen op de pomp hebben we exact 35 liter getankt voor € 1,719 maakt € 60,17 Als we E10 hadden getankt met een prijs van € 1,649 dan had ons dat € 57,72 gekost. Op één tankvulling dus een verschil van € 2,45.
Daarnaast is het verbruik ca. 2% ongunstiger dus op 35 liter 0,7 liter; ad € 1,649 maakt € 1,15. De uiteindelijke winst is dus slechts € 1,30 per tank. Bijkomend voordeel is wel dat het t.o.v. benzine ca. 10% gunstiger is met betrekking tot de CO2 uitstoot.

2 opmerkingen:

  1. Leuk blog, laat realistisch zien hoe de Ampera zich in de dagelijkse praktijk gedraagt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben wel benieuwd naar de ervaringen van andere wanneer het komt om dit soort brandstofverbruiken. Hebben mensen nog andere merken auto's en hier ervaringen mee?

    BeantwoordenVerwijderen