woensdag 14 maart 2012

15. Wat gebeurt er met de Opel Ampera als de benzine tank leeg is.

Zoals in een eerder bericht al aangegeven zijn we kort geleden naar Keulen gereden met de Emodz Opel Ampera.
Wij zijn vertrokken met een volle accu en een half volle benzine tank. Zodra we de autosnelweg opreden hebben we de drive mode op hold gezet zodat de resterende stroom opgeslagen in de accu voor de kilometers in de stad Keulen beschikbaar zou blijven.




Circa 30 km voor Keulen (een rit van ongeveer 200 km) gaf de tankmeter aan dat we nu toch echt moesten gaan bij tanken, benzine wel te verstaan). (overigens vrijwel steeds 160 km/h, op de teller 170 km/h, gereden met een verbruik benzine van minder dan 1:10 zie laatste foto).


Zou het geen leuk experiment zijn om te kijken wat er gebeurt als de benzine op is en er nog genoeg stroom aanwezig is in de accu's. Wij dachten van wel! Eerst even instructie boekje erop naslaan, echter geen enkele info! Dan maar gewoon proberen, wat kan er nou helemaal gebeuren?
Welnu, nadat de laatste drup benzine uit de tank is gereden, geeft het dashboard in de Opel Ampera op het mainscreen de melding dat de tank nu toch echt leeg is en dat we benzine moeten inslaan. Vervolgens de melding dat er minder capaciteit is en de auto gaat merkbaar langzamer rijden. 




Probleemloos schakelt de aandrijf motor van de Opel Ampera vanzelf over op de stroom uit de accu. Verschillende meldingen in zake de noodzakelijke tankstop volgen elkaar bij herhaling op en we besluiten  (gelukkig al na 3 km) om te gaan tanken.




Na de tankbeurt start de auto automatisch de generator op die vervolgens ca. 2 minuten blijft draaien en dan weer uitgaat, dit laatste waarschijnlijk om er voor te zorgen dat lucht weer uit het systeem is en de start stop van de generator weer vlekkeloos kan verlopen.
Aldus; geen enkel probleem, wel jammer dat dit niet in het instructie boekje wordt beschreven.

4 opmerkingen:

  1. Leuk verhaal. Zelf heb ik hem tijdens de Rai vorig jaar aan het publiek mogen tonen en was er behoorlijk van onder de indruk. Het enorme comfort, het geweldige koppel, de zuinigheid die je kunt halen als je er op uit bent echt zuinig te rijden, en het evengoed bijna net zo stille gezoem van de benzine motor en het constante toerental zijn zaken die je in je beschouwing naar mijn idee voor het goede gevoel absoluut moet meenemen, maken deze auto heel interessant.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoeveel brandstof kon er in de tank ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. een goede 35 liter (ik heb ook zo'n auto:))

      Verwijderen
  3. Goed dat er mensen zijn die dit toch uittesten, er zijn volgens mij genoeg mensen die willen weten hoe dit zit. Ik rijd liever ook me tank eerst volledig leeg maar heb dat eerst niet echt gedurfd met mijn elektrische auto, ik zie nu dat ik het kan proberen. De brandstofprijzen vallen op het moment gelukkig ook mee.

    BeantwoordenVerwijderen